woensdag, 20. januari 2010 - 10:28

Gegevens zwager Sytze van der V. moeten van website af

Utrecht

Een man die persoonlijke gegevens over de zwager van de veroordeelde zedendelinquent Sytze van der V. op zijn website zette, moet die verwijderen.

Dat heeft de rechter woensdag geoordeeld in een kort geding dat door de zwager was aangespannen.

Op de website stonden onder meer naam, adres, telefoonnummer, een foto en gegevens over het bedrijf van de zwager. De gegevens werden online gezet, omdat het adres van de zwager tevens het postadres van een stichting - waarin Van der V. bestuurslid is - was. Volgens de publicist is het zijn maatschappelijke taak om wantoestanden aan de orde te stellen en te waarschuwen voor het bestaan van de stichting. Hij is van mening dat een stichting, die een veroordeelde pedoseksueel als bestuurder heeft en mogelijk nog jeugdactiviteiten organiseert geen bestaansrecht heeft.

De wet bescherming persoonsgegevens schrijft voor dat persoonsgegevens alleen met toestemming van de betrokkene op internet gepubliceerd mogen worden, tenzij er een aantoonbare noodzaak bestaat voor publicatie van de betreffende gegevens.

Het belang om wantoestanden aan de kaak te kunnen stellen moet echter zwaarder wegen dan het recht op een persoonlijke levensfeer, stelde de publicist. De voorzieningenrechter kwam echter niet toe aan het maken van deze belangenafweging. Volgens de rechter is gesteld noch gebleken dat voor de behartiging van de door de publicist gestelde belangen de publicatie van de persoonsgegevens van de zwager van Van der V. noodzakelijk is. De rechter was van oordeel dat daarmee onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat er een rechtvaardigheidsgrond bestaat voor de publicatie van de persoonsgegevens.

De rechter legde een dwangsom op van 100 euro per dag dat de man zich niet houdt aan het vonnis.
Provincie:
Tag(s):