dinsdag, 16. maart 2010 - 15:44

Geheim transport met hoogradioactief afval vanavond in Vlissingen

Vlissingen

Volgens milieuorganisatie Greenpeace komt het vrachtschip de Atlantic Osprey geladen met hoogradioactief kernafval dinsdagavond rond acht uur aan in de haven van Vlissingen.

Het geheime transport bestaat uit 28 vaten met zeer stralend materiaal afkomstig uit de nucleaire opwerkingsfabriek in het Engelse Sellafield. Morgenochtend zal het afval per vrachtauto vervoerd worden naar de COVRA, de afvalopslag voor radioactief afval. De komende honderd jaar wordt het daar opgeslagen. Greenpeace wijst erop dat niemand weet wat er daarna mee moet gebeuren. Dit afval blijft 240.000 jaar radioactief en vele toekomstige generaties zullen het moeten blijven bewaken. Nergens ter wereld is een eindberging voor kernafval beschikbaar.

Ike Teuling, campagneleider kernenergie van Greenpeace: “Dit transport laat duidelijk zien wat het grote probleem is van kernenergie. Dit afval blijft honderdduizenden jaren levensgevaarlijk. Als je nu zo’n vat op de middenstip van een voetbalveld zet en je probeert er vanaf de achterlijn naar toe te rennen dan ben je halverwege al dood. Dit is wat wij de kleinkinderen van onze kleinkinderen als erfenis nalaten.”

De Engelse nucleaire industrie stuurt dit kernafval nu naar Nederland in ruil voor opgebrande uraniumstaven de afgelopen decennia naar Sellafield zijn gestuurd. Die brandstofstaven waren afkomstig van de in 1997 gesloten kerncentrale Dodewaard. Het Nederlandse kernafval is in de opwerkingsfabriek in Sellafield vermengd met kernafval uit andere kerncentrales. Deze radioactieve cocktail wordt nu voor het eerst teruggestuurd naar de verschillende buitenlandse klanten van Sellafield.

In juli 2009 vocht Greenpeace de vergunning voor dit transport aan bij de rechter. Het schip waarmee het afval vervoerd wordt is niet veilig genoeg. Ook is niet goed onderzocht wat de gevolgen van een ongeluk zijn. Langdurige opslag van dit afval is onverantwoord omdat niet duidelijk is wat er precies in de vaten zit en of het wel goed verpakt is.

Ike Teuling: “Deze 28 vaten zijn slechts het topje van de ijsberg van de nucleaire erfenis. Dodewaard was een kleine proefcentrale die maar dertig jaar gedraaid heeft. Een tweede Borssele wordt vijf keer zo groot als de huidige kerncentrale. Dat betekent vijf keer zo veel hoogradioactief kernafval. En dat terwijl er genoeg alternatieven zijn om op een schone en veilige manier energie op te wekken, bijvoorbeeld door slimmer met energie om te gaan en in te zetten op wind- en zonne-energie.”
Provincie:
Tag(s):