maandag, 8. februari 2010 - 10:23

Geiten geen stress van een overvliegende helikopter

Den Haag

Geiten ervaren geen sterke stress van een overvliegende helikopter. Alleen een korte schrikreactie doet zich voor als een helikopter laag overvliegt.

De hartslag en de productie van stresshormonen veranderen niet. Dit blijkt onder meer uit gezamenlijk onderzoek van Wageningen University en Research Centre (Wageningen UR) en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) dat zij in opdracht hebben uitgevoerd voor het Ministerie van Defensie.

Het Ministerie van Defensie heeft het NLR en WUR gevraagd om te onderzoeken wat het mogelijke effect is van laag overvliegende helikopters op de melkproductie van geiten. Mocht dit een nadelig effect hebben op de melkproductie, dan wil het ministerie onderzocht hebben hoe overlast of schade door laagvliegende helikopters beperkt kan worden. Defensie vroeg het NLR vanwege haar kennis en ervaring op gebied van helikopteroperaties en helikoptergeluid en BioMedical Research van de Animal Sciences Group van WUR vanwege de ervaring met stress onderzoek bij dieren.
Provincie:
Tag(s):