woensdag, 2. juni 2010 - 0:10

Gemeente Renkum zet op 9 juni stemhulp in

Renkum

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 9 juni aanstaande is in het stemlokaal bij Het Schild in Wolfheze, net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen, de stemhulp voor blinden en slechtzienden beschikbaar.

De stemhulp is een hulpmiddel, zonder elektronica, waarmee het mogelijk is voor mensen met een visuele beperking hun stem uit te brengen met het rode potlood en het standaard stembiljet zonder de hulp van derden.

In navolging van twee andere gemeente, doet ook de gemeente Renkum op 9 juni mee aan een proef met de stemmachine van firma Nedap. Bijzonder aan de stemmachine die de gemeente Renkum inzet, is dat deze audiovisueel wordt ondersteund. De stemmachine staat in het stemlokaal bij Het Schild in Wolfheze. Bezoekers aan het stembureau stemmen eerst officieel met het rode potlood. Daarna mogen ze hun stem nogmaals uitbrengen met het nieuwe audiovisuele stemsysteem.

De gemeente Renkum doet mee aan deze proef om zo een lobby voor de terugkeer van de stemmachine op gang te brengen richting Tweede Kamer. De gemeente Renkum is van mening dat met name de audiovisuele stemmachine de visueel gehandicapte kiezer in staat stelt zelfstandig zijn stem uit te brengen.
Provincie:
Tag(s):