woensdag, 17. februari 2010 - 21:57

Genomineerden Culturele Prijzen bekend

Regio

Op woensdag 24 maart 2010 worden voor het eerst in Drenthe de Culturele Prijzen van Drenthe uitgereikt. Met deze prijzen worden organisaties en personen bekroond die het afgelopen jaar in Drenthe een bijzondere bijdrage leverden aan het culturele leven. Voor de Talentprijs en de Aanmoedigingsprijs zijn drie organisaties of personen genomineerd. Voor de Innovatieprijs worden drie ideeën voorgedragen.

Voor de Talentprijs zijn genomineerd: Marijke Hester Mulder (muziek/violiste HJSO), Sjef Meijman (beeldende kunst) en het duo Ria Westerhuis en Delia Bremer (poëzie). Voor de Aanmoedigingsprijs zijn genomineerd: Axis-festival (theater), Stichting Muzoek (Oek de musical) en NiznO (jongerentheaterwerkplaats Assen).

Aan de prijzen is telkens een bedrag van 2.500 euro verbonden. Elke winnaar ontvangt naast het prijzengeld een sculptuur. De Innovatieprijs gaat naar degene die het origineelste idee heeft ingediend voor een tijdelijke invulling van de commandantswoning op het terrein van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Marijke Hester Mulder uit Assen is concertmeester bij het Haydn Jeugd Strijkorkest. Zij speelt vanaf haar 6e jaar viool en volgt op dit moment de vooropleiding van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In 2009 won Marijke de 1e prijs van het Prinses Christina Concours in de categorie 15 t/m 19 jaar.

Sjef Meijman woont in Veenhuizen en heeft als beeldende kunstenaar in 2009 het project ‘Varkensproeverij’ uitgevoerd. Meijman heeft een grote fascinatie voor de basale relatie van de mens met zijn omgeving en houdt zich bezig met de herkomst van dingen. Ria Westerhuis (De Wijk) is samen met Delia Bremer (Nieuweroord) genomineerd. In 2009 hebben de dames de dichtbundel Minnezinne uitgegeven, een verzameling Drentse erotische gedichten.

Het Axis-festival in Assen vond in 2009 voor de zesde keer plaats. De festivalorganisatie probeert veel mensen te bereiken door de stad als podium te gebruiken. Het festival vindt dan ook op verrassende locaties, in verschillende gebouwen en op straat plaats. Stichting Muzoek (Borger) bracht in 2009 ‘Oek de musical’. Een familiemusical over een jongetje uit de prehistorie. De musical werd gespeeld door achttien kinderen, twintig volwassenen en een hond. NiznO is een theaterwerkplaats in Assen voor jongeren uit Noord-Nederland. In 2009 heeft NiznO in trainingstrajecten en tijdens diverse voorstellingen en theateractiviteiten op scholen jong talent ontdekt en geschoold.

Ideeën en plannen voor de Innovatieprijs kunnen nog tot 1 maart 2010 worden ingediend. De genomineerden voor deze prijs worden op een later tijdstip bekend gemaakt.

De uitreiking van de Culturele Prijzen vindt op 24 maart a.s. plaats in schouwburg Ogterop in Meppel. Naast de overhandiging van de cultuurprijzen worden ook de resultaten van het reputatieonderzoek naar de Drentse cultuursector gepresenteerd.
Provincie:
Tag(s):