maandag, 25. januari 2010 - 10:25

Georgina Verbaan in actie met Bont voor Dieren

Amsterdam

Maandagmiddag houdt dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren een wake in Amsterdam tegen het gebruik van bont in de mode.

De organisatie toont op een groot scherm beelden van onder meer de bontindustrie in Nederland. Bont voor Dieren wil bezoekers van een bontmodeshow met deze beelden confronteren. Aan de wake doen diverse mensen uit de modewereld mee die tegen bont zijn. Ook Georgina Verbaan, DJ Wannabeastar en Rossana Kluivert zijn aanwezig om hun stem tégen bont en vóór de dieren te laten horen.

Aanleiding
Directe aanleiding voor het protest is een bontmodeshow die vanmiddag wordt gehouden. De organisatoren van deze show beweren ten onrechte dat Nederlands bont ‘duurzaam’ is en ‘hoge dierenwelzijnseisen worden nageleefd’. In werkelijkheid gaat de bontindustrie echter gepaard met ernstig dierenleed en worden de dieren gedood voor een overbodig modeproduct. Zo zitten nertsen in kleine draadgazen kooitjes opgesloten zonder mogelijkheid hun natuurlijk gedrag te ontplooien. Na zeven maanden worden ze vergast. Ook is de productie van bont zeer milieuvervuilend.

Nieuw label is gotspe
Het ‘Furlab label’ waar het Nederlands Bont Instituut tijdens de modeshow aandacht voor vraagt en dat ‘100 procent ethisch verantwoord bont’ zou moeten garanderen, is dan ook een gotspe, aldus de Bont voor Dieren.
Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Bont is per definitie niet ethisch verantwoord. Hoe kun je niet-gedomesticeerde dieren in een kooitje opsluiten, hen vervolgens doodmaken en dat ‘ethisch verantwoord’ noemen?’

Reactie Kamerleden
Ook Krista van Velzen, SP-Kamerlid en samen met PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens initiatiefnemer van een wetsvoorstel om de nertsenfokkerij te beëindigen, is kritisch: ‘Die bontmodeshow is een wanhoopsoffensief van de bontindustrie. De Tweede Kamer heeft niet voor niets vóór een verbod op de nertsenfokkerij in Nederland gestemd. Helaas mag de bontindustrie zich nog manifesteren over de ruggen van duizenden dode dieren. Ik hoop dat we dit snel tot de geschiedenisboeken kunnen verwijzen.’

Harm Evert Waalkens concludeert: ‘De Tweede Kamer heeft weloverwogen besloten om de nertsenfokkerij af te bouwen. Het is in de 21ste eeuw niet meer te verantwoorden dat wij in Nederland miljoenen dieren doden voor een product dat we helemaal niet meer nodig hebben.’

Het filmpje Fashion Victims is te zien op bontvoordieren.nl. Via deze website is ook het rapport Toxic Fur te downloaden.
Provincie:
Tag(s):