maandag, 12. april 2010 - 15:44

Gescheurde brandstofleiding oorzaak brand op vissersschip

Terschelling

De brand in de machinekamer van het visserschip Andries de Vries (UK 143) op maandag 4 januari 2010 ten noorden van Terschelling is ontstaan door een gescheurde brandstofleiding. Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW).

Vóór vertrek was deze hogedrukbrandstofpersleiding onjuist gemonteerd. Hierdoor is de brandstof waarschijnlijk in aanraking gekomen met de hete uitlaatgassenleiding.

Volgens IVW heeft de bemanning adequaat gehandeld bij de brandbestrijding. De bemanning stopte onder meer de brandstoftoevoer en sloot de luchttoevoer af naar de machinekamer. Waarschijnlijk is de brand hierdoor gestopt.

Echter, de vaste brandblusinstallatie bleek niet te werken. Het pneumatische stuurleidingsysteem dat de flessen met blusmiddel moest activeren, bleek lek en verstopt. De leverancier die dit systeem eerder had nagekeken, had dit niet opgemerkt.

IVW roept de motorfabrikant op om te onderzoeken of de instructie voor de controle van hogedrukbrandstofpersleidingen voor gebruikers verbeterd kan worden. Ook gaat IVW een inventarisatie maken van de staat van pneumatische stuursystemen van vaste brandblusinstallaties op andere schepen.

Bemanning wordt gevraagd om deze systemen na te kijken. IVW wil nagaan of aanpassing van het keuringssysteem en het toezicht hierop verbeterd moeten worden.
Provincie:
Tag(s):