maandag, 31. mei 2010 - 15:09

Geslaagde open dag Amstelveense Jeugdbrandweer

Amstelveen

De Jeugdbrandweer Amstelveen heeft afgelopen weekend haar 25 jarig bestaan gevierd.

De Jeugdbrandweer Amstelveen

De Jeugdbrandweer Amstelveen is opgericht in 1985 met zo’n goede 20 jongeren. Veel van hen waren afkomstig uit gezinnen waar vader /broer / oom / opa bij de brandweer zaten en er zo hun affiniteit mee kregen.
De jeugdbrandweer bestaat uit 2 afdelingen: de junioren(12 tot 16 jaar) en de aspiranten(16 tot 18 jaar).

Na 25 jaar is dit wel iets anders: diegenen die zich nu bij de jeugdbrandweer aanmelden doen dit om de meest uiteenlopende redenen: iemand heeft zich aangemeld omdat hij een werkstuk voor de lagere school moest maken en dat over de brandweer wilde doen.
Doordat hij destijds op een kazerne zo leuk is ontvangen, alles mocht zien, overal informatie over kreeg en aan het einde van de sessie met de ladderwagen omhoog mocht, was zijn hart verloren aan…de brandweer.
Een ander is bij de jeugdbrandweer gekomen omdat zijn huis is afgebrand terwijl hij nog kind was, en hij daarna alles wilde weten over het bestrijden ervan en over de veiligheid in en om het huis. Weer een ander is bij de jeugdbrandweer gekomen om de aloude reden: haar vader en opa zaten beiden bij de brandweer.

De reden om je aan te melden bij de jeugd brandweer is heden ten dage erg individueel.

Jeugdbrandweer Amstelveen

Is een hechte club 12 tot 18 jarigen, die erg goed op elkaar zijn ingespeeld. Dit heeft zich bewezen op de open dag op 29 mei j.l. waarbij de kids zich in allerlei situaties konden oefenen en ook konden presenteren op Bocas (Brandweer Opleidings Centrum Amsterdam-amstelland Schiphol). Dit is het opleidingscentrum voor de brandweer (volwassenen!) in de hele regio. Deze oefeningen duurden van 10 tot 15 uur met onderbreking van de lunch.

Er waren 3 situaties geënsceneerd:

1. De jongeren gaven hun ouders instructie wat te doen bij situaties zoals vlam in de pan; hoe te handelen wanneer iemand in brand staat; en hoe je de brandblusser dient te gebruiken.

2. De jongeren werden geïnstrueerd onder toezicht van de ouders hoe ze een stelling van 24 m hoogte moesten beklimmen en afdalen in een veiligheidsgordel met een veiligheidsharnas.

3. Er was een situatie, waarbij de jongeren (alle leeftijden!) een “echte” brand moesten blussen. Doorgaans word geoefend met brandborden (lichtjes die flikkeren in beschilderde borden die vuur moeten uitduiden).

Voor de meesten van hen was dit de allereerste echte brand!
De situatie was: in een huiskamer stond achterin een gasfornuis in brand, de vlammen laaiden hoog op, alles was natuurlijk donker en heet.
De ouders mochten binnen kijken tijdens de inzet (het was wel erg heet en vooraf werd gewaarschuwd vooral laag bij de grond te blijven), het was alleen jammer dat er bijna geen van de ouders mee naar binnen dorsten, terwijl hun kinderen daar in volle uitrusting hard aan het werk waren!

Vlak voor de lunch kwam dhr. J. v. Zanen , de burgemeester van Amstelveen binnen.

Na een inleiding van de plaatsvervangend commandant van Amsterdam Amstelland Ricardo Weevers, was de burgemeester aan de beurt.
De burgemeester hield een vrolijke toespraak over “Mijn Brandweer” en reikte vervolgens totaal onverwacht aan 4 van de jeugdleden van de brandweer een lintje uit vanwege het feit dat zij 5 jaar bij de jeugdbrandweer actief waren.

Elisa Schouten; Ryan Bergk David Denheijer; Niels Tenhagen. Deze dame en heren zitten al 5 jaar bij de Jeugdbrandweer: hoe enthousiast kun je zijn (gemaakt)! Behalve de burgemeester is ook de kazerne manager van Amstelveen: Ruud de Matter aanwezig geweest.

25 jaar jeugdbrandweer…

Zoals Ricardo Weevers (PV –Commandant-AA) meldde: Amsterdam wil ook zo’n Jeugdbrandweer oprichten; hij was erg onder de indruk van wat de kinderen hadden meegekregen van de leiding. Hij vermeldde ook dat de leiding van de Jeugdbrandweer: Fred Kuiper en Paul Dorsman respectievelijk 25 en 20 jaar al leiding geven aan de jeugd brandweer. De jeugd bedankte deze leiders unaniem met een hilarische toespraak en een bos bloemen.

Alsof het niet op kon: de weersvoorspellingen waren naar de middag toe negatiever, maar klopten helaas voor het KNMI weer niet: het werd almaar zonniger en warmer: schitterend weer! Aan het einde van de middag, toen iedereen dacht dat alles ongeveer afgelopen zou zijn werd een totaal onverwachte inzet van de aspirant-leden(16-18 jaar) van de jeugd gevraagd: Er was echte brand in een pand op de eerste etage met een slachtoffer. De jongens hebben het geweldig gedaan en vonden het zelf: “een vet gave –retegoeie- keiknalharde- oefening”.

Kortom: het was een schitterende dag!
Provincie:
Tag(s):