maandag, 27. september 2010 - 9:54

Gevaarlijke bacterie in kippenvlees

'Voorlopig moet kippenvlees uit de handel worden genomen. En kippenhouders moeten onmiddellijk stoppen met het preventieve gebruik van antibiotica.'

Fractievoorzitter Marianne Thiemen (PvdD) doet deze uitspraken naar aanleiding van alarmerende berichten over een dodelijke kippenbacterie en giftige dioxine in Nederlandse palingen, zo schrijft Spits maandag.

Vrijdag werd bekend dat een 85-jarige vrouw in de regio Utrecht overleden was na besmetting met een ziekteverwekkende bacterie die in 95 procent van het kippenvlees voorkomt. De vrouw leed aan een urineweginfectie veroorzaakt door een resistente ESBL-vormende bacterie, inmiddels beter bekend als de kippenbacterie. Wetenschappers kunnen niet uitsluiten dat inmiddels al veel meer mensen hieraan zijn overleden. De antibiotica maken bacteriën resistent waardoor relatief onschuldige aandoeningen als een urineweginfectie opeens levensbedreigend kunnen worden.

Onderzoekster Maurine Leverstein-Van Hall van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) riep daarop vrijdag eveneens op tot een voorlopig verbod op de verkoop van kippenvlees. Leverstein noemde het overlijden verontrustend omdat de vrouw, ondanks haar hoge leeftijd, niet tot een risicogroep behoorde.

Volgens supermarktenorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaat een verbod op de verkoop van kippenvlees zonder een goed onderzoek onder regie van het ministerie van Volksgezondheid veel te ver.
De overheid gaat voorlopig niet over tot het nemen van extra maatregelen, ook niet naar aanleiding van het door onderzoekers gemelde eerste sterfgeval in Nederland als gevolg van een ESBL-bacterie.

Het ministerie van VWS ziet in de dood van een 85-jarige vrouw, die besmet was met het ‘kippenbacterie’, geen aanleiding alle kippenproducten uit de supermarkt te halen, zo schrijft de Volkskrant maandag. De consument wordt wel op het hart gedrukt de keukenhygiëne zorgvuldig in acht te nemen.

Kip kan gewoon worden gegeten als het vlees goed wordt doorbakken. Door verhitting gaan alle bacteriën, dus ook de ESBL, dood. Contact tussen rauw kippenvlees en andere etenswaren moet worden voorkomen.
Provincie:
Tag(s):