vrijdag, 18. juni 2010 - 9:40

Gevangenisstraf voor directeur slachterij

De rechtbank Middelburg heeft een 43-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf en een werkstraf voor het slachten en verwerken van door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) afgekeurd varkensvlees. Het afgekeurde varkensvlees was bestemd voor destructie.



De verdachte heeft als directeur van een slachterij in Melderslo meerdere malen opdracht gegeven om vlees dat niet (meer) bestemd was voor de menselijke consumptie in de handel te brengen. Dit bracht risico’s voor de volksgezondheid met zich mee, echter de man heeft hierbij alleen oog gehad voor eigen financieel gewin.



Diverse (getuigen)verklaringen wijzen er op dat op brede schaal niet voor consumptie geschikt en schadelijk varkensvlees aan destructie is onttrokken, is verkocht en in de handel is gekomen. Voor wat betreft een groot deel van de in de tenlastelegging specifiek genoemde varkens was echter niet te achterhalen. Daarbij is een deel van het wel aanwezige bewijs terzijde geschoven, omdat dit op onrechtmatige wijze was verkregen.



De directeur heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 270 dagen, waarvan 170 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast heeft hij een werkstraf gekregen van 210 uur.

Een als medeplichtige verdachte bedrijfsleider van de slachterij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 100 dagen en een werkstraf van 90 uur.


De slachterij heeft een boete gehad van 15.000 euro.
Provincie:
Tag(s):