woensdag, 7. april 2010 - 11:57

GGD Limburg-Noord start HPV-vaccinaties

Venlo

Op maandag 12 april start de GGD Limburg-Noord met de HPV-vaccinaties tegen baarmoederhalskanker. Meisjes die vorig jaar 12 zijn geworden, hebben hiervoor onlangs een uitnodiging gekregen. Ook de meisjes die in 2009 uitgenodigd zijn, maar die de prikken niet — of niet allemaal — hebben gehaald, hebben een uitnodiging gekregen voor deze vaccinatieronde, zo meldt de GGD.

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts.

De bijwerkingen zijn voor het overgrote deel mild en slechts van korte duur. Na de vaccinatieronde van vorig jaar, waarbij circa 190.000 meisjes werden ingeënt, bleek dat veel meisjes na de prik last hadden van een pijnlijke arm. Sommige meisjes voelen zich een dag niet zo lekker. Ernstige bijwerkingen werden niet gezien.

In Noord- en Midden-Limburg zijn er ongeveer 7300 meisjes uitgenodigd. Het vaccineren gebeurd op 9 locaties verspreid in de regio.
Provincie:
Tag(s):