zondag, 22. augustus 2010 - 12:51 Update: 08-07-2014 0:28

GHB-vergiftiging treft 23 personen per week

In de periode van 2004 tot 2009 is het aantal slachtoffers van de partydrug GHB, die zijn behandeld op de eerste hulp van een ziekenhuis, opgelopen tot 1200. Dit zijn volgens consument en veiligheid 23 slachtoffers per week!

De meeste slachtoffers van een GHB-vergiftiging werden in het weekend behandeld. Hiervan waren 69% mannen tussen de 20 en 29 jaar. Bij 40% van de slachtoffers was de vergiftiging zo ernstig dat zij moesten worden opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis.

De vergiftiging ontstaat veelal door een te grote hoeveelheid, of de combinatie tussen alcohol en andere drugs. GHB is verslavend en kan zelfs levensbedreigend zijn. En de schade aan de gezondheid op lange termijn is nog niet bekend.

'Wij maken ons ernstige zorgen' vertelt woordvoerder Cees Meijer van Consument en Veiligheid. 'Out gaan door GHB wordt heel normaal gevonden. Voordat mensen op een Eerste Hulpafdeling terecht komen, moet er dus wel wat gebeuren. Vandaar ook het hoge aantal ziekenhuisopnames, in de helft van de gevallen zelfs op de Intensive Care. En 'out' gaan is sowieso niet zonder risico, in die toestand kan iemand stikken in zijn eigen tong of door braaksel dat van de maag in de longen terecht komt. Het gebruik van GHB is een steeds groter gezondheidsprobleem!'
Categorie:
Tag(s):