woensdag, 6. januari 2010 - 13:43

Gladheidsbestrijding Barneveld draait op volle toeren

Barneveld

De gladheidsbestrijding van de gemeente Barneveld draait op volle toeren. De afgelopen dagen en nachten heeft de gemeente opnieuw alle (hoofd)wegen geveegd en gestrooid.

Op dit moment heeft de gemeente nog voldoende strooizout in voorraad (450.000 kilo) om alle hoofdwegen nog 10 à 12 keer te kunnen strooien.

De gemeente Barneveld heeft op zaterdag 2 januari 2010 een strooiactie opgestart voor de 1e strooironde. Deze strooironde startte om 18.00 uur en eindigde op zondag 3 januari 2010 om 04.00 uur. Tijdens deze ronde zijn ook sneeuwploegen ingezet om de sneeuw zoveel als mogelijk van de rijbanen en fietspaden te krijgen. Vooral in Kootwijkerbroek, Kootwijk en Garderen waren de wegen niet schoon. Daar was weliswaar voldoende zout gestrooid, maar het ontbreken van wegverkeer betekende, dat het zout niet of onvoldoende werd gemengd met de aanwezige sneeuw.

Op maandag 4 januari 2010 is om 04.00 uur weer een strooiactie opgestart. Zodoende werden alle wegen uit de 1e strooironde vóór de ochtendspits (op de eerste werkdag na de kerstvakantie) van voldoende zout voorzien. Het verkeer heeft inmiddels voor een goede menging gezorgd.

In de loop van maandag 4 januari 2010 en op dinsdag 5 januari 2010 hebben de medewerkers de wijken in Barneveld geveegd. Het resultaat van deze veegwerkzaamheden is niet altijd even zichtbaar: (nieuwe) sneeuw is vastgevroren aan het wegdek en minder verkeer zorgt voor onvoldoende werking van het zout. De temperatuur van het wegdek is ook nog altijd onder nul en hierdoor duurt het langer voordat het zout het ijs en de sneeuw heeft weggebrand. Tenslotte vriest het smeltwater na het strooien weer op, waardoor opnieuw gladheid ontstaat.

Woensdag 6 januari 2010 veegt en strooit de gemeente Barneveld opnieuw in de wijken en met name de fietspaden tussen de woonstraten, die niet met een auto toegankelijk zijn.

De gemeente Barneveld heeft op dit moment nog voldoende strooizout op voorraad. Op de gemeentewerf aan de Kallenbroekerweg ligt op dit moment nog 450.000 kilo zout. Afhankelijk van de weersomstandig-heden kan de gemeente Barneveld de wegen in de 1e strooironde (ongeveer 280 kilometer) met deze voorraad nog zo’n 10 tot 13 keer behandelen. De gemeente heeft nog geen signalen ontvangen dat de levering van strooizout stagneert.

Inwoners kunnen ook zelf bijdragen een aan goede bereikbaarheid van de eigen woning. De gemeente Barneveld roept inwoners op om als er opnieuw sneeuw valt het pad naar de eigen woning en het voetpad voor de woning zelf schoon te maken. Met elkaar zorgen we er dan voor, dat wegen en voetpaden begaanbaar zijn en blijven.

Door de vorst vriest het afval in de minicontainer vast. Dit gebeurt vooral met het GFT-afval in de groene container. Medewerkers van de gemeente Barneveld proberen de containers te legen, maar het komt voor dat het afval in de container blijft zitten. Met "geweld" de container leegschudden, is geen goede optie: door de lage temperatuur is het kunststof van de container brozer en kan gemakkelijk breken. Als het afval is vastgevroren, kunnen de containers niet worden geleegd. De gemeente adviseert inwoners om de GFT-container alleen aan te bieden als deze vol is. In deze periode is er vaak minder GFT-afval en het ruikt praktisch niet.

Inwoners kunnen dus ook een keer overslaan zonder hiervan overlast te ondervinden.
Provincie:
Tag(s):