vrijdag, 18. juni 2010 - 19:00

Grachtenfestival 2010 opent met The Lighthouse

Amsterdam

Het Grachtenfestival opent op 14 augustus 2010 in Festivalcentrum Felix Meritis met The Lighthouse. Deze opera van Peter Maxwell Davies uit 1980 is tijdens het festival te zien in een regie van Timothy Nelson. Het Grachtenfestival markeert met de populairste opera van Maxwell Davies de start van het klassieke muziekseizoen.

De opera wordt in samenwerking met het Resident Artists Programme van de Nationale Reisopera geproduceerd, met een speciaal samengesteld Grachtenfestival-orkest. Het orkest bestaat uit twaalf topmusici die tijdens eerdere edities van het Grachtenfestival optraden. De opera -onder muzikale leiding van Jonathan Berman- is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van drie vuurtorenwachters die vanwege aanhoudende stormen opgesloten zitten in een vuurtoren. Tot op de dag van vandaag weet niemand wat er is gebeurd met de drie en blijft het verhaal één van de meest besproken mysteries van het Britse zeemansleven. De opera sluit aan bij het thema van het Grachtenfestival dit jaar: OnderStroom.

The Lighthouse staat ook centraal tijdens de openbare Grachtenfestival Preview die op vrijdag 13 augustus om 17.00 uur plaatsvindt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Radiopresentator Hans Haffmans geeft dan een voorproefje op het festival met interviews en live optredens. De toegang voor de preview is gratis.

Eind juni wordt het volledige programma van het Grachtenfestival 2010 bekend gemaakt. Het festival vindt plaats van 14 tot en met 22 augustus.
Categorie:
Tag(s):