vrijdag, 9. juli 2010 - 14:00

Gratis openbaar vervoer huldiging Oranje Amsterdam

Amsterdam

Om de doorstroming dinsdag tijdens de huldiging van het Nederlandse elftal in Amsterdam te bevorderen zijn de bus, tram en metro van GVB gratis. Dit heeft de gemeente Amsterdam vrijdag laten weten.

De metro’s rijden dinsdag 13 juli ook in de tunnel. De werkzaamheden in de tunnel worden voor deze dag gestopt. Gezien de verwachte grote drukte op Centraal Station worden reizigers dringend verzocht om vooral via station Amsterdam Amstel en station Zuid te reizen. Station Zuid is de beste manier voor mensen die naar het Museumplein willen.

Megadrukte
De verwachtingen zijn dat er zeer veel bezoekers komen naar de huldiging van het Nederlands elftal, meer dan naar een reguliere Koninginnedag. Mensen moeten er daarom rekening meer houden dat zij moeilijk de stad in en uit komen. De binnenstad zal zo goed als onbereikbaar zijn voor autoverkeer.

Het openbaar vervoer rijdt een aangepaste dienstregeling. Amsterdam doet daarom een dringende oproep aan bezoekers om gespreid over de dag te komen en te gaan. Als mensen in de mogelijkheid zijn, wordt aangeraden de maandag ervoor naar de stad te komen en op woensdag te vertrekken.

Alcoholverbod
In alle treinen en op alle stations in Nederland geldt voor dinsdag 13 juli een geheel alcoholverbod. Het is verboden om alcohol te nuttigen, of dronken te zijn op een station of in de trein.

Openbaar vervoer
Vervoerders bereiden zich voor op grote massa’s bezoekers die naar Amsterdam willen komen. Zij rijden met een aangepaste dienstregeling en omleidingen. GVB streeft ernaar het centrum bereikbaar te houden, maar rijdt niet in het centrum zelf. Ook Connexxion rijdt niet in het centrum.

Auto’s en parkeren
De gemeente adviseert iedereen om zijn auto langs de vaarroute uit voorzorg weg te halen. Eigenaren worden hier door middel van borden en flyers onder de ruitenwissers op gewezen.

De gemeente roept Amsterdammers op om hun auto dinsdag te laten staan. Er worden grote files verwacht richting Amsterdam. Ook zal het moeilijk zijn om de stad in te komen en te verlaten met de auto. Geadviseerd wordt om aan de rand van de stad te parkeren en het laatste stuk naar de binnenstad met openbaar vervoer of te voet af te leggen. Op dit moment wordt een aantal looproutes ontwikkeld. Deze en alle andere beschikbare informatie vindt u op www.amsterdam.nl/wkhuldiging.
Provincie:
Tag(s):