zaterdag, 16. januari 2010 - 9:34

Grote brand kunstcentrum Sherpa

Hilversum

Even voor 03.00 uur kwam zaterdag een automatisch brandalarm binnen.
Er bleek brand uitgebroken in het Kunstcentrum van Sherpa aan het Laapersveld in Hilversum.

Het gaat om een grote brand. Om 08.30 uur werd het sein brandmeester gegeven.

Direct bij de gevel van het pand is asbest geconstateerd. Dit gebied is duidelijk afgezet met asbestlint. In een ruime omgeving van de brand is een grote rookontwikkeling waar te nemen. Door de brandweer is geen gevaarlijke verhoogde concentratie van koolmonoxide gemeten.

De vermoedelijke oorzaak van de brand is brandstichting. Bij het politiebureau in Hilversum verscheen naar aanleiding van de brand, kort na de uitbraak, een verwarde man. De 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden. Of de man iets met de brand te maken heeft, wordt onderzocht. Een nader onderzoek naar de brand wordt ingesteld.

Het Kunstcentrum is een groot pand waarvan het voorste gedeelte als verloren beschouwd kan worden. Het ziet er naar uit dat het achterste gedeelte gered is, maar wel rook- en waterschade heeft opgelopen. Het Kunstcentrum organiseert onder andere dagactiviteiten voor verstandelijk gehandicapten. De burgemeester van Hilversum kwam ter plaatse en sprak onder andere met twee medewerkers van Sherpa.

Er vielen geen gewonden bij de brand en het was niet nodig om woningen in de omgeving te ontruimen. Wel werd bewoners geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden De brandweer van Hilversum werd bijgestaan door de brandweerkorpsen Weesp en Laren. Het bluswater wordt door de brandweer onttrokken uit de vijver bij Laapersveld. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van het ijs. Advies is om daar niet te schaatsen.

De wegen rondom het Laapersveld zullen de komende uren in verband met het nablussen afgesloten blijven. Liander sluit de nutsvoorzieningen af.
Provincie:
Tag(s):