donderdag, 8. april 2010 - 21:54

Grote drukte voor VOA op dag van de bevrijding

Apeldoorn

De Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) gaat zaterdag 17 april uitgebreid aandacht besteden aan de bevrijding van Apeldoorn. Het is die dag 65 jaar geleden dat de tanks Apeldoorn binnenreden en werden begroet door een dolenthousiaste, intens gelukkige bevolking. De Duitse bezetters waren in allerijl gevlucht in de richting van het westen.

De activiteiten op 17 april zijn een onderdeel van de bevrijdingsactiviteiten van de Stichting Bevrijding ’45.

De VOA is de hele dag in touw. In de ochtenduren wordt herdacht en gevierd bij het monument bij de sluis dat herinnert aan de activiteiten van verzetslieden Gijs Numan en Albert van de Scheur.

In de nacht voorafgaande aan de bevrijding kropen Numan en Van de Scheur over de sluis om de geallieerden ervan te vergwissen dat Apeldoorn kon worden ingenomen zonder een bombardement. Zij meldden zich bij de legerleiding nabij Laag Buurlo aan de Deventerstraat die een beschieting vervolgens afgelastte. Vroeg in de ochtend trokken de Canadezen in colonne over de Deventerbrug.

De bijeenkomst bij de sluis begint om elf uur. Medewerking wordt verleend door de muziekvereniging Eendracht en de 48th Highlanders of Holland. Kinderen van de Prinses Margrietschool (de adoptieschool) zingen en dragen voor. Burgemeester De Graaf houdt een toespraak.

In de middaguren kunnen bezoekers terecht in de hal van de Koninklijke Scholen Gemeenschap (KSG) aan de Molleruslaan. Daar wordt door de VOA een bevrijdingsexpositie ingericht die de hele dag vrij toegankelijk is. ’s Avonds vanaf half negen is er in de aula van de school een bevrijdingsfeest voor iedereen. Het Apeldoornse koor The Swinging Voices treedt op evenals de City of Apeldoorn Pipes en Drums.
Provincie:
Tag(s):