vrijdag, 12. maart 2010 - 20:47

Grote interesse van buitenlandse bedrijven voor Brabant

Eindhoven

De belangstelling van buitenlandse bedrijven voor Brabant is groot. Het totaal aan buitenlandse investeringen bedroeg in 2009 circa 230 miljoen euro. Daarmee waren bijna 1.900 nieuwe arbeidsplaatsen gemoeid.

In de eerste maanden van dit jaar is de belangstelling vanuit het buitenland voor een bedrijfsvestiging in Brabant zelfs nog toegenomen. Daarmee lijkt de provincie al vroeg te profiteren van de aantrekkende wereldeconomie. Daarnaast ondervindt Brabant behalve nadelen ook voordelen van de economische crisis.

Volgens de N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is 2009 op het gebied van buitenlandse investeringen, ondanks de crisis, sowieso een redelijk jaar geweest. Dankzij de bemoeienissen van de BOM en het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) openden 34 buitenlandse bedrijven in Brabant hun deuren. Daarmee was een investering gemoeid van in totaal 80 miljoen euro.

Het aantal nieuwe, directe arbeidsplaatsen dankzij die investeringen bedroeg bijna 900. De cijfers hebben betrekking op buitenlandse bedrijfsvestigingen die het gevolg zijn van autonome economische ontwikkelingen. Daarnaast verplaatsten nog eens 35 buitenlandse bedrijven die al in Nederland zijn gevestigd, hun activiteiten in 2008 naar Brabant. Daartoe behoorde ook een aantal overnames.

Deze 'herstructureringsgolf' was goed voor een investering van 150 miljoen euro en leverde Brabant nog eens 950 nieuwe arbeidsplaatsen op. Het totaal aan buitenlandse investeringen in Brabant komt hiermee in 2009 op 230 miljoen euro, het aantal nieuwe arbeidsplaatsen op 1.875.
Provincie:
Tag(s):