maandag, 11. oktober 2010 - 9:19

Halsema roept links op tot meer islam-kritiek

'Politici moeten actief opkomen voor godsdienstvrijheid, maar mogen tegelijkertijd niet wegduiken voor de intolerantie van de orthodoxe islam.'

Dit bepleitte Femke Halsema zaterdag in Utrecht in de Jacobikerk tijdens een lezing over emancipatie en godsdienstvrijheid, zo schrijft het Nederlands Dagblad (ND) maandag.

GroenLinksleider Femke Halsema roept haar collega's op om zich uit te spreken over de islam. Het wordt volgens haar hoog tijd dat politici zich uitspreken over de positie van vrouwen en homoseksuelen binnen islamitische gemeenschappen. Halsema denkt dat progressieve politici het moeilijk vinden om kritiek te uiten op misstanden in de islam, omdat moslims een kwetsbare groep vormen waarvoor ze willen opkomen. ,,Bij het christendom was dat anders omdat deze godsdienst vaak nauw met de macht verweven was.''

Daardoor zijn progressieve politici te terughoudend geweest als het gaat om de orthodoxe islam, meent Halsema. De islam hoort volgens Halsema en vindt een hoofddoekjesverbod of zelfs een verbod op de Koran zijn onacceptabele vormen van geloofsvernedering. Maar even zo onacceptabel vindt zij het dat vrouwen vanuit hun geloof gedwongen worden een leven te leiden dat strijdig is met andere vrijheden, zoals gelijkheid van man en vrouw en de vrijheid van geloofsafval.'' Daarom moeten partijen als GroenLinks meer dan de afgelopen jaren is gebeurd opkomen voor de rechten van islamitische homo's en vrouwen. En dat moet gebeuren met dezelfde ,,hartstocht die wij terecht aan de dag leggen om praktiserende homoseksuelen toegang te geven tot het reformatorisch onderwijs'', stelt Femke Halsema in het ND.

Halsema noemde godsdienstvrijheid een groot goed in Nederland, maar dan moet iedereen wel in vrijheid zijn eigen keuze kunnen maken, zoals het al dan niet willen dragen van een hoofddoek. Als mensen zich niet kunnen emanciperen ligt daar een taak van de politiek, aldus de GroenLinks-politica.
Provincie:
Tag(s):