donderdag, 29. april 2010 - 10:00

'Heracles acht punten te veel, Feyenoord liefst vier'

ELF Voetbal-columnist Mario van der Ende besteedde er al eens aandacht aan in één van zijn columns: het boek 'Het klonk als hands'. Kees en Annelies Opmeer beoordeelden dit seizoen alle grote scheidsrechterlijke dwalingen in de Eredivisie en onderzochten de invloed van die beslissingen op de ranglijst.

Het boekwerk, dat op 2 juni uitkomt, bevat enkele opmerkelijke conclusies en zal de discussie over technische hulpmiddelen voor scheidsrechters van nieuwe impulsen kunnen voorzien. Zo blijkt dat Heracles het meeste profijt heeft gehad van arbitrale blunders. De Almeloërs hebben liefst acht punten te veel gekregen. Ook Feyenoord mag met vier 'gestolen' punten niet klagen en ADO Den Haag had volgens de Opmeer-ranglijst, die in De Telegraaf wordt gepubliceerd vandaag, nog vol aan de bak gemoeten om de Nacompetitie te ontlopen. Verder wordt duidelijk dat de overduidelijke handsbal van AZ-verdediger Simon Poulsen in het duel met FC Twente (1-0) de Tukkers niet fataal wordt. FC Twente loopt weliswaar één punt uit op Ajax, maar had dan nog steeds aanstaande zondag moeten winnen om kampioen te worden.

Opmeer geeft een voorbeeld om de puntentelling te verklaren. Luis Suarez had tijdens Feyenoord-Ajax (1-1) een strafschop verdiend, maar niet gekregen. In het boek wordt de strafschop echter wel gegeven en benut, waardoor Ajax de wedstrijd met 1-2 had gewonnen. Ajax kreeg in die wedstrijd dus twee punten te weinig, Feyenoord één te veel. Het systeem is niet volledig betrouwbaar. Penalty's worden immers regelmatig gemist, achterstanden vaak omgebogen in zeges.

Opmeer: "Daarom zijn wij heel voorzichtig. We nemen alleen de grote missers die direct gevolg hebben voor de eindstand mee." In het boek reageren diverse voetballers, trainers en scheidsrechters op deze conclusies. "Wij vallen arbiters niet aan, maar vinden het juist onbegrijpelijk dat ze niet meer ondersteund worden", aldus Annelies Opmeer.

"Complete onzin", is het commentaar van trainer Gertjan Verbeek van Heracles Almelo op het aanstaande boek en de opmerkelijke slotconclusie over zijn ploeg. "Wij zijn ook wel eens benadeeld. Aan het einde van het seizoen sta je waar je hoort te staan. Ik heb wel eens een seizoen meegemaakt dat we tien strafschoppen tegen hadden gekregen en maar één mee. Vreemd, maar dat overkomt je nu eenmaal."
Categorie:
Tag(s):