dinsdag, 12. januari 2010 - 11:45

Herbestemming gevangenis Blokhuispoort Leeuwarden

Hoe transformeer je de monumentale, in onbruik geraakte, gevangenis ‘De Blokhuispoort’ in Leeuwarden tot een plek met een nieuwe betekenis in de stad? Afgelopen half jaar zijn Masterstudenten van de Academie van Bouwkunst van de Hanzehogeschool Groningen in twee ontwerpateliers met de transformatie van dit culturele erfgoed aan de slag geweest. Tijdens een publieke presentatie op dinsdag 19 januari laten ze de resultaten zien.

Het ‘atelier context’ richtte zich in het bijzonder op de vraag: wat doe je als de functie, die dit Rijksmonument haar eerste bestaansrecht heeft gegeven, verandert? Iedere student heeft een nieuw programma geschreven, met een bijpassend ontwerpvoorstel. Studenten van het ‘atelier object’ presenteren hun ontwerp waarmee De Blokhuispoort getransformeerd wordt van een gesloten inrichting tot een open en aantrekkelijk gebouw. Hierbij was de ontwerphouding ten opzichte van een Rijksmonument belangrijk: hoe ga je om met het monument en ga je restaureren of delen slopen?

Na de publieke presentie op 19 januari vindt een discussie plaats met onder andere medewerkers van de Gemeente Leeuwarden en de Rijksgebouwendienst over de toekomstige omgang met de Blokhuispoort. Iedereen is welkom om een duit in het zakje te doen.
Provincie:
Tag(s):