woensdag, 7. april 2010 - 21:55

Herdenking bevrijding kamp Westerbork

Westerbork

Maandag 12 april aanstaande staat in het teken van de 65-jarige herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork.

Er is een bijzonder programma samengesteld. Een centrale rol is weggelegd voor vele kampoverlevenden, ook uit het buitenland, die in grote getale hebben laten weten aanwezig te zijn. Eén van hen is de in Amerika wonende Selma Engel-Wijnberg, de nog enige Nederlandse overlevende van de opstand in het vernietigingskamp Sobibor.

Het herdenkingsprogramma begint om 13.30 uur met een stille tocht over het kampterrein en een programma bij het Nationaal Monument Westerbork. Tijdens de stille tocht leest acteur Bram van der Vlugt enkele afscheidskaartjes voor. Marcel Worms en Nienke van Rijn zorgen voor de muzikale begeleiding.

Kampoverlevenden Selma Engel-Wijnberg (1922), Riek Levie (1929), Klaus Siegel (1934) en Ies Vorst (1938) leveren een bijdrage aan het herdenkingsprogramma. Verhalenverteller Eric Borrias zal op zijn eigen manier over het leven van Settela Steinbach vertellen.

De herdenking wordt afgesloten met een bloemlegging bij het Nationaal Monument Westerbork. Vele officiële vertegenwoordigers, waaronder besturen van kampencomités, de Minister van VWS, diplomatieke vertegenwoordigers uit vele landen en kamerleden zullen hun blijk van medeleven betuigen. Leerlingen van het Joodse Maimonidescollege zullen hierbij assisteren.

Voorafgaande aan de herdenking, vanaf 12.45 uur, leiden kampoverlevenden Alphons Katan (1930), Esther Maas-Heymann (1934) en Lena Stad-Zegerius (1926) leerlingen van het Dollardcollege uit Bellingwolde en de Duitse zusterschool Ludgerus uit Rhede rond.
Provincie:
Tag(s):