woensdag, 17. maart 2010 - 21:36

Herinneringscentrum kan dit jaar aan de slag met plannen commandantswoning

Westerbork

Kunst & Cultuur Drenthe heeft de nominaties bekend gemaakt voor de Innovatieprijs Cultuur.

De prijs voor het beste idee voor een tijdelijke invulling van de commandantswoning op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt woensdag 24 maart uitgereikt tijdens het Kunst en Cultuur Gala Drenthe 2010. Genomineerd zijn de plannen van Paul en Toula Alexander, Annamarie van Enk en Anton Spruit.

Het Herinneringscentrum wil de villa, die in de bezettingsjaren bewoond werd door de Duitse kampcommandanten, een nieuwe bestemming geven. Zij zoekt naar tijdelijke initiatieven die recht doen aan de historie van het huis en de doelstelling van het centrum. In totaal zijn er 44 plannen ingediend voor de commandantswoning. De drie meest innovatieve plannen die op korte termijn te realiseren zijn, zijn door de vakjury voorgedragen aan de landelijke jury.

Paul Alexander en zijn zus Toula Alexander uit Amsterdam hebben een plan ingediend voor een wekelijks radioprogramma vanuit de commandantswoning op het terrein van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij zien dat talloze mensen vanuit persoonlijke geschiedenissen zijn verbonden met Kamp Westerbork en de commandantswoning. Die banden en draden die met Westerbork verweven zijn, wil het radioprogramma uitzoeken en ontwarren.

Annamaria van Enk uit Rotterdam wil de commandantswoning als decor inzetten voor theater- en dansvoorstellingen en debatten en lezingen. De architecte richt zich op de tuin buiten de commandantswoning met als doel deze geschikt te maken voor publiek. Zij gaat hierbij uit van het gebruik van de binnenruimtes van de woning door podiumkunstenaars. Het publiek volgt van buiten wat er binnen de muren van de woning plaatsvindt.

Anton Spruit uit Broek op Langedijk wil in de traditie van Villa Felderhof ontmoetingen organiseren tussen een kunstenaar en een aantal willekeurig uitgenodigde gasten in de commandantswoning. De relatie tussen het plan en het Kamp Westerbork ligt in de willekeur van de uitnodigingen overeenkomend met de oproepen die mensen in de Tweede Wereldoorlog kregen op basis van hun registratie als jood of zigeuner. Er wordt in de uitwerking van het plan een keuzesysteem bedacht om gasten ‘op te roepen’. Na afloop van de ontmoeting verwerkt de kunstenaar zijn ervaring in een kunstobject.

De landelijke jury, bestaande uit Ryclef Rienstra, directeur van de VandenEnde Foundation, Jurienne Ossewold, directeur The Creative Media Consultancy, Hans Haerkens, secretaris VNO/NCW, Henk Scholten, directeur Theater Instituut Nederland en Sicko Heldoorn, burgemeester van de gemeente Assen, maakt 24 maart bekend welk plan de Innovatieprijs verdiend en zijn of haar plan in 2010 mag uitvoeren. Naast de Innovatieprijs worden 24 maart in Drenthe ook de Talentprijs en Aanmoedigingsprijs uitgedeeld. Aan de prijzen is een bedrag van 2.500 euro verbonden. De bekendmaking en de overhandiging van de Cultuurprijzen vindt plaats tijdens een feestelijk Gala in Schouwburg Ogterop.
Provincie:
Tag(s):