vrijdag, 5. februari 2010 - 17:25

Hertenkalf gewond geraakt door honden

Ede

Op donderdag 4 februari is een edelhertenkalf ernstig gewond geraakt door een aanval van loslopende honden. Het hertenkalf was zo ernstig gewond dat het door de jachtopzichter moest worden afgeschoten.

Door de winterse weersomstandigheden zijn de in het wild levende grote diersoorten, als edelhert, ree en wilde zwijn erg kwetsbaar. Een dier als het edelhert zet het bij onraad op een lopen, maar door de harde ondergrond en de sneeuw kunnen zij moeilijk uit de voeten. Wilde zwijnen daarentegen kunnen zich ook verdedigen. In januari is hierdoor nog een hond gewond geraakt.

In de hele gemeente Ede, maar zeker in de natuurgebieden, geldt dat de honden alleen aangelijnd mee mogen wandelen. De boswachters en jachtopzichters controleren permanent op dit aanlijngebod. De boete voor het niet aanlijnen van een hond kan oplopen tot €150,-. Er zijn al een aantal boetes uitgedeeld.

De gemeente Ede heeft enkele losloopgebieden aangewezen waar de honden wel los mogen lopen. Maar ook in deze gebieden is het van belang om in ieder geval uw hond in het zicht te houden en terug te roepen op het moment dat de hond te ver bij u weggaat. Dit is zowel is het belang van uw hond als van de in het wild levende dieren. Voorkom dat de hond dichte bossages en onoverzichtelijk terrein ingaat. Als u geen controle hebt over uw hond, lijn uw hond dan aan, ook in de losloopgebieden.
Provincie:
Tag(s):