zondag, 17. januari 2010 - 11:57

Het Briefje van Bernard

Regio

TV Drenthe zendt woensdag 27 januari de documentaire “Het Briefje van Bernard” uit, ter gelegenheid van Holocaust Memorial Day. RTV Drenthe maakt deze documentaire in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Een paar keer per jaar mocht Abelike Janssens het briefje van Bernard zien. In de studeerkamer was dat altijd een bijzonder moment voor de kleine Abelike en haar vader. Het briefje werd plechtig tevoorschijn gehaald en vader vertelde haar iedere keer weer het verhaal van Bernard, zijn schoolvriendje van 11 jaar oud. Het schoolvriendje dat door de nazi's met zijn familie op de trein naar Auschwitz werd gezet, het schoolvriendje dat vanuit die trein, ter hoogte van Tynaarlo, een afscheidsboodschap aan zijn kameraden uit de trein naar buiten gooide.

Abelike is nu een vrouw van 49 jaar. Het briefje van Bernard heeft haar nooit losgelaten. Voor haar gaf het een persoonlijk gezicht aan de slachtoffers van de Holocaust. Daarom is ze nu een zoektocht begonnen. Ze wil weten wat er precies met de familie van Dam uit Zuidlaren is gebeurd, en is bezig over haar bevindingen een boek te schrijven. Programmamaker Lydia Tuijnman en cameraman Peter Hendrikson volgden Abelike tijdens haar zoektocht door de archieven.

In de documentaire "Het briefje van Bernard" tekent zich een steeds scherper wordend beeld af van het gezin Van Dam, vader, moeder en drie zoons; meer dan alleen een beeld van een gezin dat niet terugkeerde. Ook wordt pijnlijk duidelijk hoe ambtenaren van de toenmalige gemeente Zuidlaren nauwgezet meewerkten aan het registreren en laten oppakken van de joden in hun gemeente.
Provincie:
Tag(s):