donderdag, 10. juni 2010 - 11:15

Het hippe Bloemendaalse strand in trek bij vervelende rups

Hoofddorp

De GGD waarschuwt mensen voor de bastaardsatijnrups die de stranden van Kennemerland ‘onveilig’ maken.

Vooral het Bloemendaalse strandgebied lijkt niet alleen in trek onder de hippe badgasten, maar ook de rups lijkt zich daar aardig te vermaken.

GGD Kennemerland heeft verschillende meldingen ontvangen van mensen met huidirritatie door de brandharen van de rups. Het advies is om contact met rupsen, spinsels en nesten te vermijden.

De bastaardsatijnrups

De bastaardsatijnrups is te herkennen aan zijn donkere kleur met twee rode stippen op de rug. Hij is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en korte zwarte, brandharen. Hij leeft vooral in duindoorns, maar kan ook voorkomen in meidoorns, sleedoorns, eiken en fruitbomen. De rups wordt uiteindelijk een nachtvlinder.

Gezondheidsklachten

De rups heeft brandharen die bij contact ermee een vergelijkbare reactie kunnen geven als de bekende eikenprocessierups. Mogelijke gezondheidsklachten zijn heftige jeuk, huiduitslag, irritatie van ogen en luchtwegen. Ook losse haren, die bijvoorbeeld worden meegevoerd door de wind, kunnen irritatie geven.

Geadviseerd wordt om contact te vermijden met rupsen, spinsels en nesten. Draag bedekkende kleding. Bij aanraking moeten huid en (zonodig) ogen goed met water gespoeld worden. Bij ernstige klachten kan het nodig zijn contact op te nemen met de huisarts.
De meeste meldingen zijn tot nu toe binnengekomen uit het Bloemendaalse strandgebied.
Provincie:
Tag(s):