maandag, 7. juni 2010 - 21:56

Hete lucht doet onkruid in Hoogeveen verdwijnen

Hoogeveen

AREA Reiniging bestrijdt sinds dit seizoen het onkruid in de gemeente Hoogeveen op milieuvriendelijke en duurzame wijze. In samenwerking met de Firma Donker wordt namelijk de Zacho ingezet: een machine die met behulp van hete lucht het onkruid blijvend verwijderd. In de gemeente Hoogeveen rijden er drie Zacho's rond. Met de Zacho verwacht AREA op de meest duurzame en milieuvriendelijke wijze onkruidvrije paden en wegen te realiseren.

De machine gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien is het resultaat van de Zacho behoorlijk duurzaam: de hete lucht behandeling pakt het onkruid tot en met de wortel aan. Hierdoor is de bestrijding bijzonder effectief.

De Zacho is een Deense uitvinding. De machine bestrijdt onkruid met behulp van hete lucht. Deze hete lucht dringt door tot in de wortel van het onkruid. De plant droogt uit, verlept en wordt na een aantal dagen geel/bruin waarna het onkruid zal verdwijnen. Na meerdere behandelingen sterft ook de wortel af en zal de plant niet meer terugkomen. Het resultaat is niet direct na de eerste behandeling zichtbaar: het uitdrogingsproces komt na verloop van enkele uren op gang. Om het gewenste resultaat te behalen is een herhaling van ongeveer 6 keer per jaar nodig.

AREA Reiniging gebruikt de nieuwe machine met ingang van dit seizoen. Tot en met 2009 is het onkruid in de gemeente Hoogeveen verwijderd met behulp van een borstelmachine. Met borstelen worden de wortels van het onkruid niet verwijderd, maar lopen snel weer uit. Dit geeft een wisselend beeld; immers na het verwijderen van het onkruid is het direct netjes. Ook werd op sommige paden in Hoogeveen chemisch gespoten. Dit leverde een mooi schoon straatbeeld op, want met gif is onkruid natuurlijk goed in de hand te houden.

Het grote nadeel is de milieuonvriendelijkheid van deze methode. AREA Reiniging dringt met de inzet van de Zacho het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen steeds verder terug. In 2008 en 2009 zijn op enkele plaatsen in Nederland proeven gehouden met de Zacho om het onkruid op duurzame wijze te bestrijden. De resultaten van deze pilots waren goed !
Provincie:
Tag(s):