donderdag, 28. januari 2010 - 16:54

Hirsch Ballin en Ter Horst: nummerplaat-herkenning breder inzetten

Den Haag

De ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) willen dat de politie het automatisch registreren van nummerplaten met camera’s breder kan inzetten om verdachten van strafbare feiten op te sporen. Zij zullen daarvoor snel met een wetsvoorstel komen. De ministers reageren daarmee op het oordeel van vandaag van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Automatische nummerplaatherkenning met camera’s is al toegestaan om bijvoorbeeld gestolen auto’s op te sporen en vermiste, veroordeelde en gezochte personen. In die gevallen leveren de camera’s direct een hit op.

De gegevens van langsrijdende auto’s, motoren en vrachtwagens die geen hit opleveren, mogen wettelijk nu niet bewaard worden, oordeelt het CBP.
Dat willen Hirsch Ballin en Ter Horst veranderen om strafbare feiten op te kunnen sporen die pas later bekend worden. Denk daarbij aan auto’s en vrachtwagens die net gestolen zijn of die betrokken zijn bij bijvoorbeeld een overval, of aan auto’s van mensen die pas later verdachte worden. Het moet dan in het belang van de strafrechtelijke opsporing mogelijk zijn om later alsnog te achterhalen waar zo’n voertuig eerder heeft gereden.

Tot de wetswijziging is ingevoerd zal de politie geen gegevens opslaan en bewaren van voertuigen die geen hit opleveren. De Raad van Hoofdcommissarissen laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn in het oordeel van het CPB
Provincie:
Tag(s):