dinsdag, 6. juli 2010 - 18:34

Hoge Raad: fijnstofdifferentiatie BPM was rechtsgeldig

Den Haag

Na een lang juridisch traject blijkt de verandering in de berekening van de belasting op nieuwe auto´s (BPM), die in april 2008 werd doorgevoerd, toch rechtsgeldig.

Het Gerechtshof haalde in oktober 2008 een streep door het systeem van fijnstofdifferentiatie, maar de Staat is door de Hoge Raad alsnog in het gelijk gesteld. Het betrof een principezaak. Het arrest van de Hoge Raad blijft verder zonder gevolgen; er verandert niets.

De fijnstofdifferentiatie was een van de instrumenten om de aanschaf van schone personenauto’s op diesel fiscaal te stimuleren. Al in 2008, direct na de uitspraak van het Gerechtshof, is de fijnstofdifferentiatie vervangen door een korting op de BPM voor dieselauto´s met een roetfilter. In 2011 verdwijnt die korting omdat alle nieuwe personenauto´s die op diesel rijden dan verplicht zijn uitgerust met een roetfilter.

De procedure over de fijnstofdifferentiatie werd aangezwengeld door de RAI-vereniging en BOVAG. Na de uitspraak van het Gerechtshof besloot het ministerie van Financiën uit principe-overwegingen in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.
Provincie:
Tag(s):