donderdag, 28. januari 2010 - 8:11

Honderden relschoppers keren zich tegen ME bij NAC - GA Eagles

Breda

De Bredase politie moest woensdagavond in actie komen bij de voetbalwedstrijd NAC- Go Ahead Eagles. ‘De mobiele eenheid (ME) voerde charges uit tegen een groep van circa 200 tot 300 relschoppers die de confrontatie opzochten’, meldt de politie donderdag.

Er zijn tien personen opgepakt, voornamelijk aanhangers van de thuisspelende club. Bij het voetbalgeweld zijn geen politiemensen gewond geraakt. De politie had zich geprepareerd op deze kwartfinalewedstrijd in de strijd om de KNVB-beker. Er stond een sectie ME klaar om in actie te komen voor het geval het tot ongeregeldheden mocht komen.

Ruiten aan diggelen door vuurwerkbom
Voorafgaand aan de wedstrijd ging er in de Visserstraat rond 18.20 uur al een vuurwerkbom af, waarbij vijf ruiten sneuvelden. Er werd naar aanleiding van dit incident één persoon opgepakt.

Confrontatie met ME
In het stadion ontstonden vervolgens schermutselingen tussen NAC en Go Ahead supporters. Een grote groep aanhangers van NAC baande zich uitweg naar buiten het NAC-stadion. Daar begon men stenen, flessen en palen te verzamelen. Zij zochten de nadrukkelijk de confrontatie met de politie. Hierbij kwam het tot charges en een aantal arrestaties. Kennelijk was men uit op een treffen met bezoekende supporters.

De politie heeft een daadwerkelijke confrontatie tussen beide groepen kunnen voorkomen. Daarbij is krachtig opgetreden, waarbij de politie genoodzaakt was om geweld te gebruiken.

Supportersbussen begeleid
Om de veiligheid van de gastsupporters te waarborgen, besloot de lokale driehoek om de aanhangers van de voetbalclub uit Deventer in het stadion te houden. Na ongeveer een uur hadden de agenten de situatie in en buiten het stadion onder controle. Op dat moment konden de Go Ahead supporters in vijftien bussen veilig vertrekken. Er deden zich toen geen wanordelijkheden meer voor. De politie begeleidde de bussen tot buiten de gemeente Breda.

De wedstrijd werd in het nadeel van de Bredase club beslist met een uitslag van 1-2.
De politie verrichte in totaal tien arrestaties, veelal voor openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en het niet voldoen aan bevelen om te vertrekken.

Op korte termijn volgen er beslist meerdere aanhoudingen van personen die zich op een of andere manier schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Met NAC zijn afspraken gemaakt om de relschoppers ook civiel rechterlijk aan te pakken.

Evaluatie
De gemeente Breda, het Openbaar Ministerie, de politie en het bestuur van voetbalvereniging NAC betreuren de gebeurtenissen. Zij komen donderdag direct bijeen om de wedstrijd en het verloop te evalueren. Daarbij wordt nadrukkelijk besproken welke aanvullende maatregelen er in gezamenlijkheid moeten komen om dit soort ordeverstoringen zoveel mogelijk te voorkomen cq. onmogelijk te maken.
Provincie:
Tag(s):