maandag, 3. mei 2010 - 17:25

Hoogevener verdachte in moordzaak Andrea Luten

Hoogeveen/Ruinen

Een 41-jarige man uit Hoogeveen is maandagochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Andrea Luten. Zijn DNA blijkt te matchen met een aangetroffen DNA-spoor in deze zaak.

Op 10 mei 1993 verdween de toen 15-jarige Andrea Luten uit Ruinen. De dag erna werd zij dood gevonden; ze bleek te zijn gewurgd.

De man die maandag is aangehouden, is een 41-jarige inwoner van Hoogeveen. In november 2009 is hij door de politierechter veroordeeld wegens een huiselijk geweldzaak. Dat was de eerste keer dat hij voor een rechtbank moest verschijnen. In verband met de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden, heeft hij op 17 maart 2010 zijn DNA moeten afstaan. Op 23 april 2010 heeft het Nederlands Forensisch Instituut het OM bericht dat er sprake was van een match met het DNA spoor in de zaak van Andrea Luten. Het coldcase-team van de Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) is daarop meteen uitgebreid met een aantal tactische rechercheurs. De daarop volgende dagen zijn besteed aan het voorbereiden van de aanhouding.

In totaal zijn in de diverse onderzoeken de afgelopen 17 jaar rond de 2100 mensen gehoord. De huidige verdachte zat daar niet bij. Ook is zijn naam door geen van de gehoorde getuigen genoemd. Hij is dus op geen enkele manier in één van de onderzoeken naar voren gekomen.

De verdachte wordt op dit moment gehoord. Wat zijn verklaring is, of en hoe hij Andrea Luten kende en wat er gebeurd is op 10 mei 1993, is dan ook op dit moment onbekend.
Provincie:
Tag(s):