maandag, 23. augustus 2010 - 21:39

Hr. Ms. Amsterdam vertrokken naar Somalië

Den Haag

Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam is vandaag vanuit haar thuishaven Den Helder vertrokken naar de wateren rond Somalië.

Het marineschip gaat daar deelnemen aan de antipiraterij-missie Atalanta. Begin september zal zij aankomen in het missiegebied en beginnen met haar taak.

Familieleden en vrienden waren naar de marinehaven gekomen om de bemanning een behouden vaart en goede missie toe te wensen.

Inzet

Met de inzet van de Amsterdam komt de marine voor de achtste keer in actie voor de kust van Somalië. Eerder werden Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. De Zeven Provinciën (2x), Hr. Ms. Evertsen (2x), Hr. Ms. Tromp en Hr. Ms. Johan de Witt al ingezet in het kader van piratenbestrijding.

Fast Combat Support Ship

Als Fast Combat Support Ship patrouilleert de Amsterdam voor de kust en voert indien nodig boardings uit. Hiervoor bevindt zich een boardingteam van het Korps Mariniers aan boord. Daarnaast wordt de Amsterdam in het missiegebied ingezet om coalitie eenheden te voorzien van brandstof en voorraden. Tevens beschikt de bevoorrader over een Lynx-boordhelikopter.

Atalanta

Operatie Atalanta is een door de Europese Unie (EU) geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Belangrijkste taken van de EU-taakgroep zijn het escorteren van schepen varend voor het ‘World Food Program’, het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan en het verstoren van piraterij.
Provincie:
Tag(s):