zaterdag, 5. juni 2010 - 10:50

Hr.Ms. Van Speijk onderschept 1.320 kg cocaïne

De Koninklijke Marine heeft in samenwerking met de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba weer een succes geboekt in het Caraïbisch Gebied.

Hr.Ms. Van Speijk onderschepte afgelopen week een groot drugstransport van 1.320 kg cocaïne.

De contrabande werd aangetroffen aan boord van een Panamese koopvaarder. Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, de DASH 8, merkte tijdens een nachtelijke patrouille het verdachte vaargedrag van de kleine koopvaarder op. Omdat dit vaartuig zich buiten de territoriale wateren bevond, werd besloten Hr.Ms. Van Speijk in te zetten.

Hr.Ms. Van Speijk kreeg opdracht om het verdachte schip op volle zee, ongeveer 35 mijl ten noordwesten van Aruba, te onderscheppen. Een aan boord van het stationsschip geëmbarkeerd boardingteam van de Amerikaanse kustwacht doorzocht vervolgens het koopvaarder. En met succes. In het ruim trof het team 66 balen drugs aan, met een totaalgewicht van 1.320 kg.

Een drugstest toonde aan dat het om cocaïne ging. De vijf bemanningsleden, allen afkomstig uit Honduras, zijn gearresteerd. Het nieuwe stationsschip Hr.Ms. Van Amstel en de kustwachtcutter Panter zijn na de interceptie ingezet voor bewaking en begeleiding van het vaartuig op weg naar de opbrenghaven. Vanwege het onderzoek en de rechtsvervolging kon de onderschepping pas vandaag bekend gemaakt worden.

Deze onderschepping is de tweede succesvolle actie van Hr.Ms. Van Speijk binnen korte tijd. Twee weken geleden werd 317 kg cocaïne onderschept aan boord van een Panamese koopvaarder. Vorig jaar oktober onderschepte het fregat 896 kg marihuana en Hr.Ms. Van Speijk was verantwoordelijk voor de grootste drugsvangst ooit in het Caraïbisch Gebied. “Een prachtige afsluiting van een succesvolle term als stationsschip”, aldus de commandant, kapitein-luitenant-ter-zee Peter Reesink. De Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied, commandeur Peter Lenselink, noemt de recente drugsvangsten een groot succes voor de drugsbestrijdingorganisatie in de regio. “Tijdens deze actie is nadrukkelijk schouder aan schouder samengewerkt met internationale partners, de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en de Koninklijke Marine. Het toont aan dat gezamenlijk optreden de sleutel tot succes is.”
Provincie:
Tag(s):