vrijdag, 25. juni 2010 - 22:06

Huisartsenauto maakt plaats voor ‘ambulance’

Hoogeveen

Na ruim 250.000 kilometer visites rijden over de Drentse wegen in pakweg 5 jaar, werd hij vervangen, het eerste van de in totaal zeven Drentse huisartsenvoertuigen. Het gebeurde in Hoogeveen.

Er komen de komende maanden op alle locaties nieuwe exemplaren. Auto’s die helemaal voldoen aan nieuwste wet- en regelgeving, met prominent het woord ‘ambulance’ op de flanken en de motorkap in plaats van het vertrouwde ‘Huisarts’ en een twee-tonige in plaats van de vertrouwde drie-tonige sirene. De huisartsendienst vervangt na een kwart miljoen kilometers trouwe dienst niet alleen auto’s, ze heeft inmiddels voor alle voertuigen ook een slim volgsysteem laten installeren. Op de huisartsenposten kan zo altijd de dichtstbijzijnde auto naar een spoedgeval worden gestuurd. Het systeem levert verder een schat aan gegevens op over bijvoorbeeld aanrijdtijden, afgelegde kilometers en andere informatie die kan helpen de voertuigen optimaal in te zetten.

De Stichting Centrale Huisartsendienst Drenthe heeft onlangs een nieuw vijfjarig contract gesloten met het Drentse bedrijf Medical Assistance International uit Tynaarlo, het bedrijf dat de auto’s met personeel voor de CHD verzorgt. “Een goed moment voor de vervangingsoperatie, zegt directeur Roelof Schoonbeek van MAI.

Directeur Maarten Stuker van de Centrale Huisartsendienst:”Natuurlijk zijn wij blij met de nieuwe voertuigen en de slimme techniek op de huisartsenposten, maar nog blijer ben ik met de professionele manier waarop de chauffeurs onze ruim 250 huisartsen ondersteunen bij hun visites. Dat gaat echt veel verder dan rijden van A naar B, zeker in spoedsituaties. Dan zijn het volwaardige assistenten waar de huisarts op kan vertrouwen.” Over de vele kilometers die jaarlijks worden afgelegd, zegt hij: “In een regio als Hoogeveen zal het soms enkele tientallen kilometers per dag zijn, in een uitgestrekt gebied als Emmen of de regio Assen kan het wel oplopen tot driehonderd kilometer op een zaterdag of een zondag. Omgerekend is het gemiddeld voor alle auto’s ongeveer 125 kilometer per auto per dag.De spoedeisende zorgvraag laat zich nu eenmaal niet plannen en als het moet dan komen we.”
Provincie:
Tag(s):