dinsdag, 12. oktober 2010 - 23:29 Update: 08-07-2014 1:02

Huntelaar en Afellay helpen swingend Oranje langs Zweden

[ELF-Voetbal] Op een manier zoals critici die graag tijdens het WK hadden gezien, heeft het Nederlands elftal met 4-1 gewonnen van Zweden. Hoofdrollen waren er weggelegd voor Ibrahim Afellay en Klaas-Jan Huntelaar, die beiden twee keer scoorden.

Vooraf was er nog wat vrees voor de Zweden, maar na vier minuten werd die de kop ingedrukt. Een schitterende aanval kwam via Joris Mathijsen, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart uiteindelijk bij Huntelaar, die oog in oog met Andreas Isaksson geen fout maakte en de bal beheerst binnen schoof: 1-0. Een minuut later had het al 2-0 kunnen staan, maar Sneijder zag zijn schot in het zijnet belanden.

De uitstekende start gaf Zweden, dat wel wilde voetballen in de Arena, meteen het idee dat er niet veel te halen viel. Al was Ola Toivonen wel dichtbij, toen hij na 23 minuten diep werd gestuurd en de bal over de ver uit zijn doel gekomen Maarten Stekelenburg, maar ook naast de goal, lobde. Aan de andere kant profiteerde Oranje na 37 minuten optimaal van een foutje aan Zweedse zijde. Behrang Safari gooide verkeerd in, Sneijder stuurde Afellay diep en die vond met links de verre hoek: 2-0. Het was de eerste interlandtreffer voor de PSV'er.

De 2-0 voorsprong gaf Oranje in vleugels en daardoor rolde in de tweede helft de ene mooie aanval na de andere van de mat. Tien minuten na de thee dolde Afellay zijn tegenstander Mikael Lustig met een paar prachtige bewegingen, om vervolgens de bal panklaar op het hoofd te leggen van Huntelaar, die van dichtbij zijn 24ste interlandgoal binnen koppen: 3-0. De 4-0 was zo mogelijk nog mooier. Oranje schakelde razendsnel om via John Heitinga, Sneijder en Huntelaar, die op zijn beurt Afellay de kans bood zijn tweede van de avond te maken.

Ook in de fase daarna bleef Oranje sprankelen, maar had het pech dat Jeremain Lens een fraaie aanval niet afrondde. Lens scoorde even later wel, maar stond toen buitenspel. Naarmate het duel vorderde, nam de scherpte bij het Nederlands elftal wat af, waardoor Zweden wat terug kon doen. Groningen-speler Andreas Granqvist knalde uit een vrije trap van Johan Elmander de 4-1 achter Stekelenburg. De tegengoal werd door de toeschouwers niet uitgebreid betreurd, want zij hadden voor het eerst sinds lange tijd weer eens een sprankelend en aantrekkelijk voetballend Oranje gezien. Een Oranje dat ook na vier duels nog ongeslagen is in de EK-kwalificatie.