woensdag, 24. maart 2010 - 9:15

‘Iedereen bij de brandweer’

Arnhem

De brandweer gaat een nieuwe koers varen en zullen steviger gaan inzetten op het voorkomen van brand. De brandweer ziet een brand niet alleen maar meer als een zorg van de brandweer, maar ook die voor bedrijven en burgers zelf.

Zo zullen alle huishoudens in de toekomst een uitnodiging van het brandweerkorps bij hun in de gemeente ontvangen om langs te komen. Bewoners worden dan gewezen op de brandgevaren binnenshuis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verkeerd gebruik van elektradozen.

Nieuwe koers

De uitgaven voor de brandweer zijn de afgelopen jaren verdubbeld tot meer dan een miljard euro per jaar. Vooral nutteloze uitrukken door automatische brandmeldsystemen drukken zwaar op de begrotingen van de korpsen.

Brandweertaken schrappen

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) vindt dat een aantal taken voor de brandweer in de toekomt kunnen worden geschrapt. Bedrijven en particulieren zijn eerst zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid. En als een brandalarm afgaat, kan ook eerst een particulieren beveiligingsbedrijf poolshoogte gaan nemen voordat een compleet brandweerkorps wordt opgetrommeld.

Brandveiliger bouwen

Daarnaast pleit de NVBR dat meubels minder snel vlam vatten en bouwregels die beter zijn afgestemd op brandveiligheid. Voor de cultuurverandering heeft de brandweer dertig jaar uitgetrokken.
De toekomstvisie van Brandweer Nederland zal vandaag in boekvorm aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken worden overhandigd.
Provincie:
Tag(s):