zondag, 3. januari 2010 - 19:31

'IJs Zwette Boksumerdam begaanbaar'

De ijslaag op de Zwette bij de Boksumerdam was zondag 42mm. Begaanbaar op de schaats maar dan stapvoets want betrouwbaar is het ijs niet. Jacob Brandsma deed er als eerste een paar streekjes. Nog een nacht strenge vorst dan kan hier op de Zwette wel geschaatst worden voor wie zelf het risico aanziet. De Zwette is het eerste deel van het Elfstedentraject tussen Leeuwarden naar Sneek wat doorgaans in donker geschaatst wordt.

Meting op de Wijde Wijmerts bij Nije Syl, op het traject tussen IJlst en Sloten leverde een meting op van 23mm deze zondag. Net genoeg om even op te staan. Hier lag een sneeuwlaag van 7cm op het ijs met dooiwater er onder.

Slotermeer ijsmetingen is Jacob Brandsma maandag van plan te doen. Bij passende weersomstandigheden acht hij daar een schaatsmarathon of toertocht binnenkort niet uitgesloten. Zoiets zou dan dienen te worden besloten met genoeg ijs, het schuiven van een baan en liefst nog twee nachten strenge vorstverwachting.

Deze ijsmetingen zijn enkel natuurobservaties openbaar gemaakt zonder aanbeveling van officiële instanties of verenigingen en zeggen niets over meningen of intenties van ijswegencentrales.
Provincie:
Tag(s):