vrijdag, 28. mei 2010 - 13:25

Illegale straatracerij Rotterdams havengebied aangepakt

Rotterdam

Om de overlast van illegale straatracerij te verminderen en de veiligheid te vergroten start de Zeehavenpolitie van het korps Rotterdam-Rijnmond een pilot waarmee racers en toeschouwers uit de anonimiteit worden gehaald. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Straatracerij in het havengebied leiden niet alleen tot gevaarlijke verkeerssituaties maar ook tot klachten van overlast, intimidatie, vernielingen aan ruiten van bedrijventerreinen en soms mishandeling. Dossiervorming, gebruik van ANPR’s camera’s, foto- en videoregistratie en een persoonsgerichte aanpak zijn de maatregelen die de Zeehavenpolitie gaat inzetten. .

Donderdag 27 mei jl. was de eerste controle volgens de nieuwe aanpak op de Sluisjesdijk in Rotterdam. In totaal zijn 75 voertuigen gecontroleerd. Van zes personen werd het rijbewijs ingevorderd, en van vijf het voertuig. Daarnaast werden 18 bekeuringen uitgeschreven en 2 kentekenbewijzen ingevorderd voor de 28-dagenregeling vanwege een technisch gebrek.

Een man werd gearresteerd omdat hij gesignaleerd stond voor oplichting. Ook had hij nog een boete openstaan en bovendien werd hij betrapt op racen in een auto zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs. Van alle aanwezigen zijn de gegevens genoteerd.

In het Rotterdamse havengebied bevinden zich wekelijks grote groepen die met hun gepimpte auto’s voor veel overlast en gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Op donderdag- en zaterdagavond houden zich op die plekken vaak autobezitters op met voertuigen die vaak niet voldoen aan de technische eisen die voor auto’s gelden.

De illegale straatraces en het agressieve rijgedrag van de grote groepen aanwezigen leiden tot klachten van overlast, intimidatie, schade aan bedrijfsterreinen en ruiten en soms mishandeling.

De races vergroten de kans op ongelukken bij toeschouwers en het overige wegverkeer. Uit de politieregistraties blijkt dat deelnemers en toeschouwers van de straatraces meerdere locaties per avond aandoen. Ook op weg naar hun volgende locatie over de openbare wegen vertonen zij gevaarlijk en agressief rijgedrag.

De politie treedt, na een periode van observatie, direct op bij overtredingen en surveilleert regelmatig in het gebied om straatracerij en overlast te voorkomen. Daadwerkelijk racen leidt tot een proces-verbaal, inname van het rijbewijs, een aanmelding voor de cursus Educatieve Maatregel Verkeer en afhankelijk van de ernst tot inbeslagname van de auto.

Alle aanwezigen zijn verplicht ID te tonen. Daarnaast maakt de politie ook gebruik van technische middelen die zij tot haar beschikking heeft zoals ANPR-camera’s en foto- en videoregistratie. Het doel is deelnemers uit de anonimiteit te halen en zodoende de overlast te verminderen. Deze aanpak is in andere districten zeer effectief gebleken.
Provincie:
Tag(s):