vrijdag, 16. juli 2010 - 15:21

Inzet helikopters bij bos- en heidebrand in Oisterwijk

Oisterwijk

De Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdag een Chinook en een Cougar helikopter ingezet op verzoek van de brandweer Oisterwijk. Daar woedt een bos- en heidebrand. Dit heeft Ministerie van Defensie vrijdag laten weten. Bij de brand is een stuk natuurgebied van 500 bij 250 m2 verloren gegaan.

De brandweer heeft de luchtmacht om assistentie verzocht omdat ze de brandhaard over de grond niet kan bestrijden. De Helikopters zijn vrijdagmiddag vertrokken vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen.

De op vliegbasis Gilze-Rijen gestationeerde Chinook- en Cougar helikopters worden regelmatig ingezet voor het blussen van branden. Het blussen van branden gebeurd met behulp van een zogenaamde Bambi-bucket. Dit is een flexibele waterzak die onder de helikopter wordt gehangen. Op deze manier kan een Cougar transporthelikopter 2500 liter water en een Chinook helikopter 10.000 liter water vervoeren.

Recent hebben zowel de Cougar als de Chinook haar waarde bewezen bij het blussen van branden in Scghoorl in Noord-Holland en Goirle nabij Tilburg. De helikopters zijn vorig jaar nog ingezet bij duinbranden in Schoorl.

Daarvoor zijn ze nationaal o.a. ingezet bij de cacaobrand in Zaandam, een natuurbrand bij Austerlitz, de duinbranden bij Heemskerk en een brand in een opslagloods in Venlo. Internationaal zijn de helikopters ingezet bij de grote bosbranden in Portugal (2006) en Griekenland (2007).

Mede door de ondersteuning van de helikopters wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de civiel -militaire samenwerking bij het bestrijden van calamiteiten.

Op dit moment worden ook 3 Chinook transporthelikopters, 4 F-16 jachtbommenwerpers en 5 Apache gevechtshelikopters in Afghanistan ingezet.
Provincie:
Tag(s):