woensdag, 9. juni 2010 - 14:11

Jaarlijkse herdenking overleden politiemensen

Warnsveld

Op donderdag 10 juni om 15.00 uur wordt in de Tuin van Bezinning in Warnsveld de jaarlijkse herdenking gehouden voor politiemensen die sinds 1946 tijdens hun werk door een ongeval of geweld om het leven zijn gekomen.

De Tuin van Bezinning, een nationaal politiemonument bij Huis ‘t Velde, draagt de namen van ruim 150 politiemensen. Dit jaar voegt de politie daar een naam aan toe.

Bij de ceremonie zijn familieleden van de omgekomen politiemensen uitgenodigd. Tevens zullen vertegenwoordigers van de 26 politiekorpsen, de Politieacademie en de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties bij de herdenking aanwezig zijn.

Minister Hirsch Ballin, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zal een korte toespraak houden, evenals de voorzitter van de Raad van Korpschef i.o. de heer Kuijs. Vervolgens zullen zij samen met een vertegenwoordiger van de nabestaanden een krans bij het monument leggen.

Ook zal gesproken worden door mevrouw F. de Vos, student aan de Politieacademie en door de heer A. van der Leij, geestelijk verzorger bij het korps Amsterdam-Amstelland.

Het afgelopen jaar zijn er geen collega’s door een dienstongeval om het leven gekomen. Wel wordt de naam van een oud collega vanaf vandaag in dit nationaal monument gegraveerd. Deze politiefunctionaris overleed in 1964. Jarenlang kon het verband niet direct worden gelegd tussen het dienstongeval en zijn overlijden. Pas dit jaar, na veel speurwerk, is dit onomstotelijk vast komen te staan.

De Tuin van Bezinning is dagelijks open voor het publiek van zonsopgang tot zonsondergang. Naast het eren en herdenken van de overledenen is de tuin tevens een stilteplek voor rust, bezinning en reflectie op de fundamentele waarden van het politievak en het besef welke vergaande consequenties het vak kan inhouden.
Provincie:
Tag(s):