dinsdag, 8. juni 2010 - 9:28

Jacht geopend op 'zwarte' creditcards

Den Haag

Minister De Jager van Financiën heeft de Belastingdienst opdracht gegeven om betalingen met anonieme 'zwarte' creditcards in Nederland te achterhalen.

Het gaat om speciale creditcards en pinpassen die gekoppeld zijn aan bankrekeningen in (voormalige) belastingparadijzen. Deze rekeningen worden niet bij de Belastingdienst aangegeven en zijn naar verwachting goed voor honderden miljoenen euro's aan niet opgegeven vermogen. De fiscus voert momenteel overleg met de organisaties die creditcardbetalingen in Nederland verwerken om de eigenaren van deze rekeningen te kunnen achterhalen.

Minister De Jager: 'Het is onbestaanbaar dat mensen volledig anoniem via een buitenlandse bankrekening dure spullen kopen én belasting proberen te ontduiken. De Belastingdienst pakt misbruik hard aan. Niet voor niets is de boete voor dit soort gevallen verhoogd naar maximaal 300 procent.'

Volgens informatie waar de Belastingdienst en FIOD over beschikken, worden met deze creditcards en pinpassen regelmatig dure goederen zoals juwelen gekocht. Daarnaast duiken deze cards regelmatig op bij pogingen tot beleggings- en BTW-carousselfraude.
Provincie:
Tag(s):