maandag, 26. april 2010 - 21:40

Jacht op Tamil Tijgers in Nederland

Den Haag

In een grootschalig onderzoek naar verboden activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland heeft de Nationale Recherche maandag zeven verdachten aangehouden en zestien woningen en bedrijven doorzocht. Dat maakt het Openbaar Ministerie vandaag bekend.

Bij de doorzoekingen zijn computers, administratie, telefoons, documenten, foto’s, DVD’s en een geldbedrag van in totaal meer dan 40.000 euro in beslag genomen.

De Tamil Tijgers, voluit de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), zijn door de Europese Unie in 2006 op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. Door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wordt onderzoek gedaan naar onder meer het verwerven van fondsen voor de LTTE.

De Tamil Tijgers worden beschouwd als een van de meest gewelddadige terreurorganisaties ter wereld. De LTTE is door de VN en UNICEF veroordeeld voor het rekruteren en inzetten van kindsoldaten.

AIVD

Het onderzoek door de Nationale Recherche is gestart met informatie van de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) over de activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland.

Onder de verdachten bevinden zich de leiders van verschillende organisaties van Tamils in Nederland, die vermoedelijk een rol spelen in het internationale netwerk van de LTTE.

Een 45-jarige man uit Den Haag wordt in het onderzoek gezien als dé vertegenwoordiger van de LTTE in Nederland. De andere verdachten komen uit Schagen (2), Breda, Zeist, Raalte en Ammerzoden. De doorzoekingen stonden onder leiding van de rechter-commissaris voor internationale misdrijven bij de rechtbank Den Haag. In het onderzoek wordt de Nationale Recherche bijgestaan door de FIOD. De Nationale Recherche bracht met ondersteuning van de regiopolitie vandaag vanaf vijf uur ’s ochtends meer dan 200 rechercheurs op de been.
Provincie:
Tag(s):