woensdag, 10. maart 2010 - 14:07

'Jack de Prikker' bekent alle vier steekpartijen

Lelystad

De verdachte, die op maandag 22 februari is aangehouden als verdachte van de steekincidenten in Lelystad, heeft alle vier de steekincidenten bekend. Dit heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten.

De verdachte werd aangehouden in de Forensisch Psychiatrische inrichting in Heiloo waar hij op dat moment verbleef. De man was daar geplaatst na oplegging van een maatregel door de rechtbank in Amsterdam.

“Volledig ontoerekeningsvatbaar”
Die rechtbank nam de maatregel na een steekincident in een opvanghuis in Amsterdam op 7 april 2009. De rechtbank in Amsterdam ontsloeg de man voor dit feit van rechtsvervolging omdat hij na onderzoek “volledig ontoerekeningsvatbaar” werd geacht.

Vier steekincidenten
Lelystad werd in december 2008 en in de eerste maanden van 2009 opgeschrikt door in totaal vier verschillende steekincidenten. Drie slachtoffers raakten gewond; een vierde overleed aan zijn verwondingen. Direct na het eerste steekincident op 23 december 2008 startte de politie Flevoland een Team Grootschalige Opsporing (TGO) dat onderzoek heeft gedaan naar de steekincidenten.

De nu aangehouden verdachte, die in 2008 en 2009 in Lelystad woonde, is ook in 2009 als verdachte gehoord. Het onderzoek leverde toen onvoldoende verdenking op om hem voor dit feit aan te houden.

Bekentenis
Nadat nieuwe informatie was binnengekomen, is in februari 2010 een onderzoeksteam geformeerd dat het steekincident met dodelijke afloop nogmaals onder de loep nam. Hierbij kwam de verdachte opnieuw in beeld. Na het afleggen van een bekentenis is hij aangehouden.

Het onderzoeksteam onderzoekt op dit moment de betrouwbaarheid van zijn verklaring. Als motief geeft de verdachte aan dat hij ‘gewoon iemand wilde steken’. Het onderzoeksteam heeft na elk steekincident veel onderzoek verricht en veronderstelde dit motief ook.

De leiding van het opsporingsteam heeft aangegeven dat onder meer door hulp en tips van burgers dit onderzoek is afgerond met de aanhouding van deze verdachte.

De 25-jarige verdachte moest woensdag 10 maart voor de raadkamer van de rechtbank in Lelystad verschijnen. Die bepaalde dat voorlopige hechtenis van de man wordt verlengd voor de duur van 90 dagen.
Provincie:
Tag(s):