woensdag, 24. maart 2010 - 13:40

Jarige Euromast krijgt status rijksmonument

Rotterdam

De Euromast in Rotterdam is woensdag door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument. Morgen viert de Euromast zijn vijftigste verjaardag.

De uitzichttoren is met 185 m het hoogste rijksmonument van Nederland. De mast is ontworpen door architect Hugh Maaskant als blikvanger voor de 1e Floriade, die in 1960 in het naastgelegen stadspark werd gehouden. Door zijn hoogte en zijn karakteristieke kraaiennest is de Euromast een belangrijke landmark van de Maasstad en van heel Nederland.

Rijksmonument
De Euromast heeft door de hoogte, vorm en ligging grote cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde als oriëntatiepunt in het silhouet van Rotterdam. Bovendien heeft de mast een belangrijke ensemblewaarde in relatie met het omringende negentiende-eeuwse stadspark, de nabijgelegen Maastunnel en het knooppunt van verkeerswegen.

De Euromast staat symbool voor een moderne attractietoren gericht op vermaak van een groot publiek. Hij herinnert aan de opkomende populaire cultuur, aan dagrecreatie en massaconsumptie in een groeiende welvaartsstaat. Daarmee is deze topattractie een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode.

Maaskant
Architect H.A. Maaskant streefde naar een tijdloze vormgeving van de toren die meerdere generaties zou aanspreken. Niet alleen de functie en de vorm, maar ook de innovatieve constructiemethode en bouwtechniek zijn van belang.

Met behulp van een glijdende bekisting kon aannemer Van Eesteren de betonnen uitkijktoren met een diameter van 9 m optrekken. Na slechts 14 maanden bouwen, werd de Euromast op 25 maart 1960 voor het nieuwsgierige publiek geopend. Destijds was de 107 m hoge toren het hoogste bouwwerk van herrijzend Rotterdam.

Maaskant drukte als architect een stevige stempel op de wederopbouw van de stad. Hij ontwierp eveneens het Groothandelsgebouw en de Zuidpleinflat; sinds kort beide rijksmonument.

Space Tower
In 1968 werd aan de nabije Westzeedijk de Medische Faculteit gepland, waardoor werd gevreesd dat de in 1960 nog indrukwekkende hoogte van de Euromast de bezoeker niet blijvend zou imponeren. Daarom besloot de directie om een nieuwe attractie toe te voegen: de Space Tower. Deze stalen cilinder, met hier omheen een draaibare en spiraalsgewijs klimmende cabine werd in 1970 geplaatst.

De bouw was opnieuw een technisch hoogstandje en bracht de totale hoogte op 185 meter. Sindsdien is de toren opnieuw het hoogste bouwwerk in Rotterdam en nu het hoogste rijksmonument van Nederland.

Nieuw topmonument van herrezen Rotterdam
Op 20 februari van dit jaar wees oud-minister Plasterk tijdens een feestelijke bijeenkomst 18 Rotterdamse topmonumenten uit de periode 1940-1958 aan als rijksmonument. Vanwege het latere bouwjaar 1960 en de vereiste minimale ouderdom voor een rijksmonument van vijftig jaar, kon de Euromast toen nog niet worden toegevoegd.

Dankzij de vijftigste verjaardag is dat nu wel het geval en is het in feite het jongste rijksmonument van Nederland. Op dit moment inventariseert de Rijksdienst bouwwerken uit de periode 1959-1965.
Provincie:
Tag(s):