woensdag, 10. maart 2010 - 23:36

Jodiumtabletten voor bewoners in de buurt van kerncentrales

Zeeland

De gemeente Borsele start op 15 maart 2010 met de uitgifte van jodiumtabletten aan inwoners.

U kunt de tabletten vanaf dan ophalen op het gemeentehuis in Heinkenszand. Alle huishoudens die in aanmerking komen voor het ophalen van een jodiumtablet hebben half maart 2010 een brief en folder van de gemeente ontvangen.

De verspreiding van jodiumtabletten gebeurt ook in (delen van) Goes, Hulst, Middelburg, Vlissingen, Sluis, Terneuzen, Reimerswaal en Woensdrecht. Voor deze gemeenten geldt dat zij geheel of gedeeltelijk binnen een straal van twintig kilometer afstand liggen ten opzichte van de kerncentrales in Doel of een straal van tien kilometer afstand ten opzichte van de kerncentrale in Borssele.

U kunt de tabletten ophalen op het gemeentehuis, Stenevate 10 in Heinkenszand van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.30 uur en donderdag ook van 17.00 tot 20.00 uur. De tabletten kunt u afhalen bij afdeling Burgerzaken. U hoeft niets mee te nemen als u de tabletten komt ophalen. Aan het ophalen van de tabletten is geen einddatum verbonden.

Eén van de risico’s in de regio is een ongeval met de kerncentrales in Borssele en/of Doel (België). De kans op een kernongeval is zeer klein vanwege strenge veiligheidseisen en controles. Ondanks al die voorzorgsmaatregelen kan er toch iets gebeuren.

Bij een zwaar kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Een voorbeeld van zo'n radioactieve stof is radioactief jodium. Radioactief jodium kan via de luchtwegen of het eten van besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn (na vijf jaar of later) schildklierkanker veroorzaken.

De schildklier heeft een beperkte opnamecapaciteit voor jodium. De opname van radioactief jodium in de schildklier kan daarom worden voorkomen door vóór of tijdens de blootstelling een extra hoeveelheid niet-radioactief jodium in te nemen, in de vorm van jodiumtabletten (kaliumjodaat) zodat de schildklier wordt verzadigd.

Heeft u vragen over de verspreiding van jodiumtabletten? Kijkt u dan eerst op de website www.zeelandveilig.nl. Op deze website staan tientallen vragen over de uitgifte van jodiumtabletten, het risico van een kernongeval, en de werking van radioactiviteit en straling.
Provincie:
Tag(s):