maandag, 1. februari 2010 - 19:43

Joop van den Ende Theaterproducties kiest voor de toekomst

Amsterdam

Joop van den Ende Theaterproducties maakte vandaag in de Theaterfabriek in Amsterdam haar toekomstplannen bekend.

Het theaterbedrijf wil een volgende stap zetten in de ontwikkeling van de podiumkunstvorm musical in Nederland. De producent presenteerde de programmering voor de komende seizoenen waarin zowel plaats is voor grote internationale hitproducties, klein artistiek werk, klassiekers van het wereldrepertoire als eigen oorspronkelijke producties. Joop van den Ende Theaterproducties wil hiermee creatives en uitvoerende artiesten volop kansen en mogelijkheden bieden zich verder te ontwikkelen. Daarnaast wil het theaterbedrijf het Nederlandse publiek een rijk palet aan kwaliteitsmuziektheater presenteren.

In aanwezigheid van de medewerkers, directies van vele theaters en vertegenwoordigers van opleidingsinstituten werden onder andere de visie en de inhoudelijke keuzes voor de komende jaren bekend gemaakt. Zo tekende Erwin van Lambaart, algemeen directeur en producent van Joop van den Ende Theaterproducties met Koen van Dijk, artistiek leider van het M-Lab, een driejarige samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking houdt onder meer in dat de productie Urinetown op tournee gaat langs verschillende theaters en er een aantal kleine artistieke producties zoals Spring Awakenings en Next To Normal in het M-Lab zullen worden geproduceerd.

Voor het theaterseizoen 2009/2010 waren hieraan voorafgaand de producties Mary Poppins (Circustheater), We Will Rock You (Beatrix Theater), de nieuwe oorspronkelijke productie Petticoat (Nationale Tour), La Cage Aux Folles (Openingsvoorstelling DeLaMar) en nieuwe personality shows van Simone Kleinsma en Tineke Schouten bekend gemaakt. Naast de uit de samenwerking met het M-Lab voortkomende Urinetown maakte Erwin van Lambaart vandaag verder bekend dat Zorro, naar het boek van Isabel Allende en op muziek van de Gipsy Kings, de nieuwe reismusical voor volgend theaterseizoen wordt.

Ook werd een aantal van de producties die de komende jaren in programmering worden opgenomen bekendgemaakt. Zo zullen na Mary Poppins, dat op 11 april 2010 in première gaat, Wicked en Billy Elliot naar het Scheveningse Fortis Circustheater komen. Voor het Beatrix Theater staan de door Stage Entertainment zelf ontwikkelde productie Sister Act en Jersey Boys op de agenda. Voor de Nationale tour noemde de producent alvast een aantal mogelijke titels voor de komende theaterseizoenen: Miss Saigon, Singin’ in the Rain en een eigen versie The Hunchback of the Notre-Dame.
Categorie:
Tag(s):