zondag, 21. februari 2010 - 9:47

'Kabinet gevallen voor eigenbelang'

Utrecht

In een tijd van grote economische crisis is het kabinet gevallen over ego’s van het kabinet. Zo reageert Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen, op de val van het vierde kabinet Balkenende. "Hoe leg je dit uit aan al die mensen, bijvoorbeeld in de bouw, die dagelijks de gevolgen van de economische crisis merken?"

Jongejan: "Volgens het kabinet moeten mensen in crisistijd accepteren dat het allemaal anders is. We moeten bezuinigen. We moeten ons richten op de toekomst. We moeten accepteren dat het allemaal wat minder is. Maar al die woorden blijken niets waard te zijn als jezelf voor eigen (partij)belang gaat en Nederland niet groter vindt dan jezelf."

Hoe leg je dit uit?
"Los van internationale politiek en geloofwaardigheid, heeft dit land een daadkrachtig kabinet nodig dat Nederland op een sociale manier door de crisis leidt en er zodoende sterker uit kan komen. Een dag wachten met oplossingen, betekent dat we verder achterop raken. Dus geen Crisiswet en gewoon je baan kwijt raken, is het gevolg. Hoe kun je aan al die mensen, bijvoorbeeld in de bouw, uitleggen dat hun probleem even niet opgelost wordt, omdat de dames en heren in het kabinet even met zichzelf bezig zijn? En dan zijn ze onder de Haagse kaasstolp nog verbaasd dat er zo weinig vertrouwen is in de politiek. De geloofwaardigheid in de politiek heeft opnieuw een deuk opgelopen."

Snelle verkiezingen
Een nieuw kabinet zal volgens Jongejan dan ook het vertrouwen moeten winnen van werknemers door te kiezen voor duurzame inzetbaarheid en duurzame economie. En door de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Jongejan: "Er moeten daarom snel verkiezingen komen, waarbij de kiezer (opnieuw) aan kan geven welke partij de meeste geloofwaardigheid bezit."

Afspraken nakomen
CNV Vakmensen zal er intussen alles aan doen dat alle gemaakte afspraken doorgaan, zoals deeltijd-WW en het creëren van banen. Jongejan: "In landsbelang. In het belang van mensen."

FNV:Verkiezingen bieden ook nieuwe kansen
“De timing is niet ideaal, maar nieuwe verkiezingen bieden wel kansen voor de toekomst”, aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een eerste reactie op de val van het vierde kabinet Balkenende.

“We zitten nog altijd in een diepe crisis en juist deze week kondigt het CPB stijgende werkloosheidscijfers aan. De deeltijd-ww moet dus snel verlengd worden en de zzp’ ers van Nederland hebben ondersteuning nodig.”, aldus Jongerius. Nederlands grootste vakcentrale benadrukt dat deze lopende zaken waarover brede maatschappelijke overeenstemming bestaat geen oponthoud dulden. Jongerius: “Wat de economische omstandigheden betreft komt de val van dit kabinet slecht uit.”

Anders ligt het volgens de vakcentrale met de zogeheten ‘controversiële onderwerpen’. Die moeten doorgeschoven worden tot na de verkiezingen. Daarbij denkt de FNV bijvoorbeeld aan de uitbreiding van marktwerking in allerlei sectoren, zoals in de zorg. Jongerius: “De FNV heeft er eerder al voor gepleit de beslissing over de AOW over de verkiezingen heen te tillen. Nu kan de politiek dus aan de mensen zelf gaan vragen wat ze willen: de keiharde verhoging van de AOW en pensioenleeftijd naar 67 jaar van dit kabinet. Of een flexibel systeem waarin ze zelf kiezen wanneer ze stoppen met werken, zoals de FNV voorstaat.”

Ook ligt het voor de hand dat de invulling van de bezuinigingen over de verkiezingen heen getild worden. “Dit kabinet heeft domweg opdracht gegeven aan 20 werkgroepen om 20 procent te bezuinigen, zonder taboe, maar ook zonder enige visie. Maar ook hierover kunnen de mensen zich bij verkiezingen uitspreken. Dat biedt nieuwe kansen voor de toekomst. ”, aldus de FNV-voorzitter.
Provincie:
Tag(s):