dinsdag, 30. maart 2010 - 20:52

'Kans op gewoon arbeidscontract voor postbezorgers nihil'

Utrecht

Een jaar na volledige liberalisering, is er van de postmarkt weinig meer over. Postcontracten worden afgesproken tegen absolute afbraakprijzen. Dat is alleen mogelijk over de rug van de postbezorgers. Egon Groen van FNV Bondgenoten noemt het een 'grof schandaal'.

Op 1 april zou 14% van de postbezorgers een gewone arbeidsovereenkomst moeten hebben. Postbedrijven Sandd, DHL Global Mail en Netwerk VSP en vakbonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP maakten hierover afspraken in het ingroeimodel. Volgens dat model zouden de postbedrijven de komende jaren toegroeien naar 80% arbeidsovereenkomsten op 1 oktober 2012.

Daarvan komt niets terecht, zo blijkt nu. Op dit moment heeft een half procent van de bezorgers een gewone arbeidsovereenkomst. 99,5% werkt volgens een overeenkomst van opdracht, waarbij ze per poststuk betaald worden, geen recht hebben op loon bij ziekte, vakantiegeld en onverzekerd voor ongelukken en schade hun werk doen.

Volgens de postbedrijven wil een meerderheid van de postbezorgers geen arbeidsovereenkomst, omdat ze de flexibiliteit van de overeenkomst van opdracht willen behouden. 'Flauwekul', noemt Groen dat. 'De flexibiliteit die ze nu hebben, kun je ook in een arbeidsovereenkomst regelen.'
Provincie:
Tag(s):