vrijdag, 9. april 2010 - 9:20

Kenniscentrum Cybercrime bundelt vakkennis voor rechtspraak

Den Haag

Met ingang van april 2010 kent de Rechtspraak in Nederland een ‘Kenniscentrum Cybercrime’. Het Kenniscentrum Cybercrime verzamelt en beheert kennis en informatie over cybercrime voor alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland.

Het kenniscentrum verschaft juridische en praktische kennis over cybercrime en basisinformatie over computertechnologie aan rechters, raadsheren en gerechtsambtenaren in Nederland. Hiervoor is onder meer een interne site met juridische informatie, zoals jurisprudentie op het gebied van cybercrime in binnen- en buitenland, beschikbaar. Ook bestaat er een helpdesk waar medewerkers werkzaam binnen de Rechtspraak met vragen terecht kunnen. De deskundigen van het kenniscentrum beantwoorden uitsluitend vragen van medewerkers in zijn algemeenheid, om te waarborgen dat de beslissing in individuele zaken voorbehouden blijft aan de behandelend rechter.

De samenleving wordt steeds vaker met cybercrime geconfronteerd. Onder cybercrime valt enerzijds criminaliteit specifiek gericht op elektronische netwerken, zoals computervredebreuk of spam-aanvallen. Cybercrime kan ook ‘traditionele’ criminaliteit zijn waarbij digitale instrumenten gebruikt worden, bijvoorbeeld oplichting of smaad.
Provincie:
Tag(s):