zaterdag, 13. februari 2010 - 22:27 Update: 08-07-2014 1:05

Klimaatpanel erkent fout klimaatrapport

In een zaterdag vrijgegeven notitie staat dat het internationale klimaatpanel IPCC erkent dat het een fout heeft gemaakt over het percentage van Nederland dat onder de zeespiegel ligt. Dit melden verschillende media.

In een rapport uit 2007 staat dat Nederland voor 55 procent onder de zeespiegel ligt. Inmiddels erkent het panel dat dat niet klopt, want uit een voorlopige analyse van dat rapport blijkt dat er eigenlijk had moeten staan dat 55 procent van Nederland gevoelig is voor overstromingen.

Het IPCC blijft ondanks deze en andere fouten bij de hoofdconclusie van dat zelfde rapport, namelijk dat de aarde opwarmt en dat de mens daar de oorzaak van is.

Het klimaatpanel merkt op dat er ook in andere rapporten fouten zijn gemaakt over het percentage van Nederland dat onder zeeniveau ligt. Onder meer in rapporten van het Nederlandse ministerie van Verkeer en de Europese Commissie zouden verkeerde percentages zijn gebruikt.

Er is in de laatste maanden veel te doen geweest over fouten in het IPCC-rapport uit 2007. Zo stonden er onder meer verkeerde aannames in over het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten.

Ondanks alle fouten en blunders van het IPCC weigert de hoogste baas van het VN-klimaatpanel, Rajendra Pachauri, zijn excuses aan te bieden, zo meldt Elsevier zaterdag.
Categorie:
Tag(s):